Saab 95 ‘two-stroke’ station wagon, 1964
Verberg foto
Bijgewerkt: 13-July-2020 17:01

Saab 95 ‘two-stroke’ station wagon, 1964

Motorgeluid
Geluid rijdend
Informatie
Model informatie
Merkhistorie

Saab 95 ‘tweetakt’ stationwagen, jaar 1964. Kleur wit gecombineerd met een rood/ grijs interieur.
Dit is een moeilijk te vinden Saab 95 ‘tweetakt’ stationwagen. De auto is nog voorzien van de korte neus. De Saab wordt aangedreven door de legendarische Saab 3-cilinder 841 cc-tweetaktmotor. De vierversnellingsbak is handbediend vanaf de stuurkolom. Deze fantastische Saab 95 verkeert in een zeer goede en super originele conditie! De auto vertoont normale sporen van gebruik en leeftijd; een prachtig vintage patina! De rode wielen zien er geweldig uit op deze auto! In de jaren 1960 werd de Saab stationwagen op de markt gebracht als een 7-persoons auto, twee voorin, drie personen op de achterbank en twee kinderen op de speciale bank in de kofferbak. De achterbanken kunnen volledig worden neergeklapt om een vlakke vloer te verkrijgen. Dit is een zeldzame Saab 95 ‘tweetakt’ stationwagen in zeer goede en super originele staat!

ARCHIEF | VERKOCHT

Svenska Aeroplan AB, SAAB was van origine een Zweedse vliegtuigfabrikant. Na de Tweede Wereldoorlog besloot de directie uitbreiding te zoeken met de productie van auto’s. De eerste Saab die werd gepresenteerd was de 92. Met alle ervaring uit de vliegtuigindustrie kreeg de 92 een fraai gestroomlijnde zelfdragende carrosserie. De auto werd aangedreven door een DKW tweetakt motor. Saab besloot deel te nemen aan (inter)nationale rally’s waarin de auto zeer succesvol bleek! De Saabs hadden niet veel vermogen maar ze hadden een goede wegligging, uitstekende stroomlijn en ze waren licht. Deze kenmerken gecombineerd met voorwielaandrijving bracht de vele rally successen. Saab werd vooral bekend door onder andere de befaamde rally rijder Erik Carlsson.

In 1960 werd de Saab 96 geïntroduceerd. Net als haar voorganger werd de 96 voorzien van een driecilinder tweetakt motor. In 1966 werd de 96 voorzien van de Ford V4 viertakt motor. De 3-versnellingsbak werd op dat moment vervangen door een volledig gesynchroniseerde 4-versnellingsbak. De stuurkolomschakeling bleef echter behouden, dit zou bij rallyrijden voordelen beiden! Gezien de indrukwekkende Saab 96 rallyhistorie is het een ideale auto om voor historische rally evenementen in te zetten.

Technische gegevens

3 cilinder tweetakt motor
cilinderinhoud: 841 cc.
vermogen: 57 pk. bij 5000 tpm.
versnellingsbak: handgeschakeld (stuurkolom)
topsnelheid: 145 km/u.
gewicht: 845 kg.

Imparts
Contact
Adres
Routekaart
Telefoon: +31 (0)26 442 99 37
Bonnetstraat 33
6718 XN Ede
Nederland