Lancia Fulvia Coupé Rallye 1.3 HF, 1968
Verberg foto
Bijgewerkt: 21-June-2024 09:37

Lancia Fulvia Coupé Rallye 1.3 HF, 1968 | € 69.950,--

Motorgeluid
Geluid rijdend
Informatie
Model informatie
Merkhistorie

Lancia Fulvia Coupé Rallye 1.3 HF, 1968 (eerste registratie 16 februari 1968). Chassisnummer 818.342.001.314, motornummer 818.342.*1576*. Kleur donkerrood (Rosso Chester) gecombineerd met een zwart interieur. Deze prachtige Lancia Fulvia werd nieuw verkocht in Italië, de eerste eigenaar was een heer G.M.P. Piutus uit Bovisio. De Lancia Fulvia Coupé Rallye 1.3 HF is een zeldzame en bijzondere competitiewagen, er zijn slechts 882 exemplaren gebouwd van 1967 tot 1969. Het model “Rallye HF” is lichtgewicht gebouwd met een carrosserie van dunner staal, een aluminium motorkap, aluminium deurbeplating en Perspex achterruiten. Het gewicht werd teruggebracht tot 825 kilogram, 125 kg minder dan een standaard Lancia Fulvia. De 1298cc. V4-motor werd af fabriek getuned tot 100 pk met een nieuw cilinderkopontwerp, grotere kleppen, aangepaste nokkenassen, aangepaste inlaat- en uitlaatspruitstukken, twee dubbele Solex C35 PHH-carburateurs en een lichtgewicht vliegwiel. Dit prachtige exemplaar werd uitgebreid gerestaureerd, gereviseerd en opgewaardeerd met onderdelen van hoge kwaliteit. Alles aan de auto is gerestaureerd, gereviseerd of nieuw, kosten noch moeite zijn gespaard in het streven naar perfectie. Zo zijn alle slangklemmen en opvallende bouten en moeren gemaakt van RVS T304. Alle subframerubbers zijn van betere “shore” kwaliteit, type 90-92. De bladveren zijn vernieuwd inclusief de tussenliggende kunststof filterstrips en de carburateurs zijn gereviseerd door de Italiaanse specialist Accornero Servofreni in Turijn. Uiteraard zijn alle carrosserierubbers vernieuwd, is de kabelboom vernieuwd, zijn er T304 RVS remklauwen gemonteerd (compleet met “bridge tubes”) en zijn er Koni-Vintage verstelbare schokdempers gemonteerd. Verdere upgrades: 2 x Spal lichtgewicht “sucker” koelventilatoren met sensor in de radiateur en “override” schakelaar op het dashboard. Koelventilatoren, verstralers en startmotor hebben allemaal hun eigen relais, en er is een dynamo gemonteerd met minimaal 480 watt vermogen (zonder spanningsregelaar). Uit voorgaande details blijkt dat deze zeldzame Fulvia Rallye 1.3 HF volgens topspecificaties is opgebouwd. De originele stalen wielen met gelaste velgen zijn niet meer veilig voor sportief gebruik op de openbare weg, daarom zijn er moderne alternatieven gemonteerd. De auto verkeert in een sublieme topstaat en is volledig up-to-date. Dit betreft een zeldzame Lancia Fulvia Coupé Rallye 1.3 HF voor de serieuze Lancia liefhebber/verzamelaar!

Deze Lancia is te koop bij Montagna d’Oro.
Prijs: € 69.950, -.

In 1963 presenteerde Lancia het Fulvia sedanmodel. Twee jaar later, in 1965, introduceerden ze de Fulvia coupé. De Fulvia coupé heeft een zeer karakteristiek ontwerp, getekend door Lancia's eigen ontwerpstudio. De Fulvia coupé is een echte compacte sportcoupé zoals alleen de Italianen deze kunnen maken. Kenmerken zijn de korte wielbasis, het lage gewicht, de compacte afmetingen en de geweldige wegligging. De Fulvia coupé was verkrijgbaar met viercilinder V-motoren. De motor was leverbaar met drie cilinderinhouden; 1216 cc, de 1298 cc. en 1584 cc. Tussen 1968 en 1972 won Lancia veel rally's met een speciale versie van de Fulvia. De fabrieksrallyauto's van Lancia kregen de naam Fulvia 'Rallye' HF. Deze rallyauto's werden gebouwd met aluminium carrosseriedelen, kunststof voorruiten en waren voorzien van een zwaar getunede 1584 cc. V4-motor. Lancia wist met de Fulvia drie keer het Europese rallykampioenschap en twee keer het wereldkampioenschap te winnen!

Technische gegevens*

V4 motor
cilinderinhoud: 1298 cc.
carburateurs: 2 x dubbele Solex C35 PHH
vermogen: 100 pk. bij 6000 tpm.
koppel: 128 Nm bij 5100 tpm.
topsnelheid: 174 km/u.
versnellingsbak: 4, handgeschakeld
remmen: schijfremmen rondom
gewicht: 825 kg.

*Bron: All the Lancias 1906 -2008

Lancia historie

Lancia & Co. werd in 1906 opgericht in Turijn, Italië.
Vincenzo Lancia richtte de firma op met medewerking van zijn vriend en collega Claudio Fogolin. Vincenzo Lancia en Claudio Fogolin waren beide technicus en succesvol coureur bij Fiat.
Het eerste Lancia prototype raakte door brand onherstelbaar beschadigd zodat de eerste Lancia in 1908 werd voorgesteld.
Dit was de "type 51" die de naam Alpha kreeg. (De "A" uit het Griekse alfabet. Lancia zou in de volgende jaren meer modellen naar griekse letters noemen). De Lancia Alpha beschikte over een kleine viercilinder motor die 58 pk. leverde(!). Een enorme hoeveelheid vermogen in die tijd.
De automobielen van Lancia genoten vanaf het begin de reputatie "zeer snel" te zijn en over een uniek eigen karakter te beschikken. Tussen 1910 en 1920 bouwde Lancia vooral snelle toerwagens voor de middenklasse. Lancia zat echter niet stil en technologisch was de firma zeer innovatief.
Vincenzo Lancia zat eens met zwaar weer op een schip alwaar hij verzuchtte dat een auto zou net zo stevig zou moeten zijn als de romp van een schip. Deze constatering was mede de reden dat in 1922 de Lancia Lambda verscheen met zelfdragende carrosserie; een wereldprimeur voor Lancia! Deze auto was zijn tijd technisch ook op vele andere fronten vooruit want de Lambda beschikte over een unieke V-4 motor met bovenliggende nokkenassen, onafhankelijke voorwielophanging en remmen aan alle vier wielen.
De Lancia Lambda was getest in de Alpen. De lichte auto met de, stevige carrosserie en krachtige motor bleek over een uitmuntende wegligging te beschikken. De Lambda werd in verschillende varianten tot en met 1931 gebouwd en opgevolgd door de acht cilinder Dilambda. De Lancia Dilambda bezat weer een separaat chassis waarop carrosseriebouwers hun creaties konden ontwerpen. Tot 1936 verschenen de modellen Augusta, Astura, Arteria en Ardea.
1936 betekende de herintroductie van de zelfdragende carrosserie in de prachtige Lancia Aprilia die wederom (14 jaar na verschijning van de Lambda) van een vooruitziende blik getuigde. De Lancia Aprilia was voorzien van onafhankelijke wielophanging rondom (!), hydraulische remmen (!), remtrommels tegen het differentieel achter (!) en een van aluminium vervaardigd V4 motorblok (!).
Naast de automobielbouw was Lancia ook zeer actief in de racerij. De Lancia racewagens waren vaak voorzien van innovatieve technische snufjes die op het circuit hun waarde moesten bewijzen. O.a. de befaamde coureur Fangio reed voor Lancia in de jaren vijftig van de vorige eeuw, hij reed ondermeer de Pan America race in 1953.
In de jaren vijftig werden de prachtigste naoorlogse Lancia's ooit gebouwd. Ook deze wagens waren hun tijd ver vooruit met hun lichte zelfdragende koetswerken, aluminium V4 en V6 motorblokken, met bovenliggende nokkenassen, en de andere verworvenheden van de voorgaande modellen.
De Appia Serie 1 en II (1953-1959) was een prachtig vormgegeven compacte auto die technisch iets simpeler was uitgevoerd dan haar Lancia stalgenoten. Tussen 1956 en 1962 werden er tevens beeldschone Lancia Appia specials gebouwd met een separaat chassis met carrosserieën van o.a. Pinin Farina, Zagato en Vignale (zeer zeldzaam).

In 1950 werd tevens de Lancia Aurelia voorgesteld. Deze was verkrijgbaar als saloon (B10, B21, B22, B12), vanaf 1953 tevens als 2+2 coupé (B20-2500 GT), en vanaf 1954 als Spider en Convertible (B24).
De Aurelia B20-2500 GT en de Aurelia B20 Spider behoren tot de absolute Lancia hoogtepunten en werden vormgegeven door Pinin Farina!
De Aurelia serie werd in 1957 opgevolgd door de Lancia Flaminia serie.
 
Met de Flaminia serie bracht Lancia een, zeer luxueuze, automobiel voor de topklasse. De auto's waren wederom hoogstandjes van technisch vernuft en van grote uiterlijke schoonheid. Door de gebruikte technieken werd de Flaminia erg duur, waardoor er van alle modellen tezamen maar iets meer dan 10.000 werden verkocht. De Flaminia serie kenmerkte zich door: onafhankelijke wielophanging voor, De Dion achteras met aangebouwde versnellingsbak (Transaxle), schijfremmen rondom, en een aluminium V6 motor. We onderscheiden de volgende Lancia Flaminia modellen:
de Flaminia Berlina (1957-1970), de Lancia Flaminia Coupé (1958-1967), de Lancia Flaminia GT/ GTL (1958-1967) en de Lancia's Flaminia Sport en Supersport Zagato (1958-1967).

In 1960 verscheen naast de Lancia Flavia serie een nieuwe loot aan de Lancia stamboom; de Flavia. De Lancia Flavia werd gepositioneerd tussen de Appia en de Flaminia modelseries. Het verschijnen van de Flavia betekende de introductie van voorwielaandrijving bij Lancia. Door te kiezen voor voorwielaandrijving kon de Flavia technisch minder complex en dus goedkoper worden gebouwd dan de Flaminia. De Flavia kreeg een eenvoudiger semi-onafhankelijke wielophanging achter. De auto was verder uitgerust met een gescheiden remsysteem met schijfremmen rondom.
We onderscheiden de volgende Lancia Flavia Modellen:
Lancia Flavia Berlina (1960-1966), de Lancia Flavia Coupé (1962-1968), de Lancia Flavia Cabriolet (1962-1969) en de Lancia Flavia Sport Zagato (1963-1967).
In 1969 ging het financieel niet goed meer met Lancia. De dure, geavanceerde, automobielen brachten te weinig winst waardoor Lancia zich genoodzaakt zag het bedrijf aan Fiat over te doen.
In 1969 werden de Lancia Flavia Berlina en Coupé uiterlijk gemoderniseerd en werd er tevens een twee liter V4 motor toegepast. De gemoderniseerde Flavia werd tot 1974 gebouwd.

In 1963 kwam de Lancia Fulvia op de markt. De Berline uitvoering leek sterk op de grotere Lancia Flavia Berline. De Fulvia was echter voorzien van kleinere V4 motoren die ook hier de voorwielen aandreven. De Lancia Fulvia modelserie was voorzien van onafhankelijke wielophanging rondom en schijfremmen rondom. In 1965 verscheen het neusje van de zalm op Lancia Fulvia gebied; de Fulvia Coupé... deze auto zou in HF uitvoering vele, vele, internationale rally evenementen op zijn naam schrijven... Van de Fulvia verscheen ook weer een Zagato Sport uitvoering.
In 1970 zag de unieke Lancia Stratos het levenslicht, een creatie van Bertone. Deze zeer fraaie, technisch geavanceerde bolide werd, net als de Fulvia, succesvol ingezet bij rally's.

Tussen 1972 en 1984 verschenen de volgende Lancia modellen onder regie van Fiat:
De Lancia Bèta (Berlina, Coupé, Spider, HPE en Montecarlo), de Stratos opvolger Lancia Rally 037 en de Lancia Gamma sedan.

© Marc Vorgers 

 

Verkoper: Montagna Doro
Contact
Adres
Routekaart
Telefoon: +31 (0)516 520 026
Houtwal 30B 1-4
8431 EX Oosterwolde
Nederland