Jaguar XK 120 SE OTS, 1954
Verberg foto
Bijgewerkt: 27-September-2020 16:03

Jaguar XK 120 SE OTS, 1954 | € 127.500,--

Motorgeluid
Geluid rijdend
Informatie
Model informatie
Merkhistorie

Jaguar XK 120 SE OTS, jaar 1954. Chassisnummer S67501X, motornummer F2091-XS, carrosserienummer F729X, versnellingsbaknummer JL2130X; Matching numbers, een Heritage document om dit te bevestigen is aanwezig. Dit is een zeldzame fabriek originele SE (Special Equipment) versie! Kleur zwart gecombineerd met een rood lederen interieur en rood tapijt. Zwarte mohair soft-top en tonneau cover. Deze prachtige Jaguar XK 120 werd nieuw verkocht in de Verenigde Staten. In 2010 is de auto vanuit Florida naar Nederland verscheept. In de VS had de auto kentekenplaten met XK 120 erop! Nadat de auto in Nederland was aangekomen, werd een volledige body-off in het werk gesteld. Op foto's van de auto voor de restauratie is te zien dat de restauratie begon vanaf een solide basis. In de periode 2010 - 2012 is deze XK door een merkspecialist tot in de puntjes gerestaureerd. De carrosserie is gerestaureerd vanaf het blanke metaal. De carrosserie heeft een perfecte pasvorm. Alles is gerestaureerd, gereviseerd en / of vernieuwd. Een compleet fotoverslag van de restauratie is aanwezig. Na de restauratie is de auto in de zorg van de restaurateur gebleven. Alle (service) facturen over de jaren 2012 - 2020 zijn aanwezig. Vanaf de voltooiing van de restauratie heeft de eigenaar weinig met de auto gereden. Deze prachtige Jaguar XK 120 SE OTS (roadster) verkeert in sublieme topstaat (concours!) en de auto rijdt perfect! Dit is een exemplaar van topklasse waarbij kosten noch moeite werden gespaard om perfectie te bereiken. Een zeer gewilde XK 120 voor de veeleisende liefhebber / verzamelaar!

Deze Jaguar is te koop bij Altena Classic Service.
Prijs: Euro 127.500, -.

 

De Jaguar XK 120 werd in 1948 geïntroduceerd en wekte direct veel opzien. De XK 120 had een topsnelheid van 120 mijl per uur (ca. 200 kilometer per uur) en was de snelste productieauto die er op dat ogenblik te koop was. De XK 120 is vormgegeven door Jaguar baas en oprichter William Lyons. De carrosserie laat een bijna sculpturale vormgeving zien met sobere, trefzekere, vloeiende lijnen en prachtige rondingen. De lange motorkap en de lang gerekte spatbordlijn zijn zijn prachtig en geven de XK 120 een zeer dynamische uitstraling.
Gelijk met de XK 120 werd de nieuwe Jaguar XK zescilinder lijnmotor geïntroduceerd die in de volgende veertig jaren, in steeds verbeterde vorm, in alle Jaguar modellen zou worden aangetroffen. De XK 120 was in drie varianten te verkrijgen; als roadster, als iets ruimere DHC (Drop Head Coupé) en als FHC (Fixed Head Coupe) met een vast stalen dak. De XK 120 werd gebouwd tot 1954 en werd opgevolgd door de XK 140…

Technische gegevens

Zes cilinder lijnmotor
carburatie: 2x S.U. H6 1¾ inch
cilinderinhoud: 3442 cc.
vermogen: 210 pk. bij 5700 tpm.
topsnelheid: 200 km/u.
versnellingsbak: 4 versnellingen, handgeschakeld
Gewicht: 1100 kg.

Jaguar historie

Het merk Jaguar zag voor het eerst het levenslicht in 1945. De fabriek bestond echter al langer en werd in 1922 opgericht door William Lyons en William Walmsley in Blackpool, Engeland, onder de naam Swallow Coachbuilding Co. De fabriek bouwde motorfiets zijspannen en later carrosserieën op basis van Austin Seven chassis. Toen in de jaren dertig de eigen SS (Swallow Sidecar) auto’s werden gebouwd wijzigde men de firmanaam in SS cars Ltd.
De SS cars automobielen waren conventionele saloons en drop head coupé’s zoals deze door vele andere Britse merken werden gebouwd.
Na de tweede wereldoorlog wijzigde men, om begrijpelijke redenen, de firmanaam SS cars Ltd. in Jaguar cars Ltd. En het nu beroemde en geliefde merk Jaguar was geboren.

De vooroorlogse SS modellen werden onder de naam Jaguar nog verkocht tot 1948, in dat jaar kwamen er een saloon, de MK-V, en een sportwagen, de fameuze XK 120 op de markt.
De beeldschone XK 120 met zijn nieuw ontwikkelde XK zescilinder lijnmotor werd een groot succes en is de grondlegger van de faam die het merk verworven heeft en is één van de iconen in de automobielhistorie.

De XK 120 was in staat 120 mijlen per uur te rijden, bijna 200 kilometer per uur, en was daardoor de snelste productie auto in zijn tijd. De XK 120 kostte ook nog eens veel minder dan de concurrerende productiemodellen van Aston Martin en Ferrari.

In 1951 en 1953 won Jaguar de 24 uren van Le Mans met een racer op basis van de XK 120; de Jaguar XK C (C-type) wat het merk op slag onsterfelijk zou maken. De race successen zouden in de volgende jaren worden voortgezet met de Jaguar D-type die met zijn zeer gestroomlijnde koets en schijfremmen de concurrentie voorbleef.

De XK sportwagenserie was een succes en de XK 120 evolueerde naar de XK 140 en vervolgens de XK 150. De XK typen waren beschikbaar als OTS (Open Two Seater - roadster), FHC (Fixed Head Coupé) en als DHC (Drop Head Coupé). DHC uitvoeringen van de XK 120 zijn overigens zeer zeldzaam!
Met de luxe saloons begon het succes pas echt met de introductie van de MK I in 1957 en de MK II in 1959. Deze eigenzinnige, vlot gelijnde sedan was een echte "wolf in schaapskleren". De wagen was voorzien van de krachtige 3.4 liter XK zescilinder motor waardoor de auto een topsnelheid van ca. 200 kilometer per uur had.

In 1960 neemt Jaguar het Britse merk Daimler over en zal vanaf dat ogenblik het merk Daimler gebruiken voor de superluxe, op comfort georiënteerde modellen en Jaguar voor de sportieve automobielen.

In 1961 zag de beroemde Jaguar XK E (E-type) het levenslicht. De E-type was geïnspireerd op de D-type racewagen uit de jaren vijftig en werd in eerste instantie ook ontwikkeld voor de racerij. De E-type is net als de XK een icoon in de automobielhistorie met een bijna onaards fraaie vormgeving en uitmuntende techniek. De E-type verscheen als OTS (roadster), FHC en als FHC 2+2 met een ruimer interieur en een hogere daklijn. 

Tevens werden er enkele speciale "lightweight E-types" gebouwd om de racesuccessen uit het verleden te prolongeren wat echter niet gelukt is want de concurrentie had inmiddels de technische verworvenheden van de D-type overgenomen…

In de productie van luxe saloons kwam naast de MK II een grote MK X op de markt en aansluitend op deze modellen de S-type (geëvolueerde MK II met 420 kenmerken), de 240/340 (iets eenvoudigere MK II versie) en de 420 serie. De MK X in het 420 tijdperk 420 G (grand) gedoopt worden.
In 1968 zag de Jaguar XJ het levenslicht die tot de dag van vandaag, in meervoudig geëvolueerde vorm, op de markt is.
In 1971 verschijnt er een V12 motor in de Jaguar E-type, en later in de Daimler Double six en de Jaguar XJ 12. Op dat ogenblik is het wereldwijd de enige twaalfcilinder motor in serieproductie.

Midden jaren zeventig moet de E-type het veld ruimen en komt er naast de XJ een apart gelijnde 2+2 op de markt; de XJS. Deze auto komt ook beschikbaar als cabriolet; XJS convertible.
Tot zover de klassieke periode. De Jaguar historie vanaf de jaren 1980-1990 wordt in de toekomst ingevuld.

© Marc Vorgers 

Verkoper: Altena Classic Service
Contact
Adres
Routekaart
Telefoon: +31 (0)524 561 122
De Vaart 23
7784 DK Gramsbergen
Nederland