Facel Vega Facel 3, 1964
Verberg foto
Bijgewerkt: 26-May-2024 04:59

Facel Vega Facel 3, 1964 | € 78.500,--

Motorgeluid
Geluid rijdend
Informatie
Model informatie
Merkhistorie

Facel Vega Facel III, jaar 1964. Kleur blauw metallic gecombineerd met een beige vinyl interieur, lichtbeige tapijt en beige hemelbekleding. Deze prachtige Facel III werd nieuw verkocht in Zwitserland, waar deze voor het eerst werd geregistreerd in 1965. Tussen 1977 en 1979 werd de carrosserie gerestaureerd. Begin jaren 80 werd de auto verkocht naar Nederland waar de auto gedurende 40 jaar slechts één eigenaar heeft gehad! Na aankoop heeft de Nederlander 1900 kilometer gereden met de Facel III voordat de auto van 1981 tot 2021 in de garage werd gestald. AFH kocht de auto van de oude eigenaar en bracht de auto weer tot leven met een revisie van de carburateurs, vernieuwing van de benzinetank, verse rubberen slangen, luchtfilters, bougies en vloeistoffen. Het interieur werd gereinigd en de hemelbekleding werd vernieuwd. Deze zeer originele Facel III is door AFH in januari 2022 aan de huidige eigenaar verkocht. De eigenaar gaf ons de opdracht om de carrosserie volledig opnieuw te lakken in de originele kleur, airconditioning in te bouwen en Michelin XAS 185-14 banden te monteren. Deze prachtige Facel III verkeert in een zeer goede en zeer originele staat, de auto toont alle originele details en het originele interieur verkeert in een prachtige conditie! De auto is uitgerust met twee op de voorschermen gemonteerde achteruitkijkspiegels en een klassieke autoradio. Dit is een prachtige Facel III in een optisch, mechanisch en technisch uitstekende conditie! Een historiebestand en facturen zijn aanwezig. De auto is klaar voor een nieuwe eigenaar om direct met volle teugen genoten te worden!

Deze Facel Vega is te koop bij Amicale Facel Holland.
Prijs: € 78.500, -.

Bijgaand een fraai voorbeeld van de restauratievaardighedendie men aantreft bij Amicale Facel Holland. Deze Facel III werd in opdracht naar topstaat gerestaureerd in 2001/2002. De automobiel werd gerestaureerd naar topstaat waarbij het prachtige originele leder werd teruggeplaatst. Deze Facel III uit 1963 is uitgerust met een robuuste Volvo B20 viercilinder motor. Deze motor heeft een cilinderinhoud van 1998 cc. en heeft een vermogen van 130 pk. De motor is voorzien van twee S.U. carburateurs. In 1963 en 1964 werden er slechts 432 Facel III's gebouwd.

Technische gegevens

4 cilinder Volvo B20 motor
2 S.U. carburateurs
cilinderinhoud: 1998 cc.
vermogen: ca. 130 pk.
topsnelheid: ca. 180 km/u.
versnellingsbak: 4 versnellingen, handgeschakeld
gewicht 1050 kg.

Facel Vega historie

FACEL; Forges et Ateliers de Construction d'Eure et de Loir SA begon in 1938 als fabrikant van roestvrijstalen producten, onder andere voor de vliegtuigindustrie. Na de tweede wereldoorlog bouwde FACEL carrosseriën voor Simca, Ford Frankrijk en Panhard. FACEL werd geleid door Jean Daninos.
Jean Daninos droomde van een eigen superauto; een "Grand Routier" wat staat voor een luxe, comfortabele en praktische vierpersoons sportauto. In 1954 kwam FACEL met haar eerste eigen auto op de markt de FACEL VEGA FV-1 die voorzien was ven een sterke en betrouwbare Amerikaanse V8 motor van Chrysler.

Door de toepassing van de Chryslermotor was Facel één van de eerste fabrikanten die een Europees gestileerd koetswerk combineerden met een grote betrouwbare Amerikaanse V8...

De Facel Vega's waren duur maar werden goed verkocht vooral zeer rijke mensen en filmsterren kochten Facel Vega's. In de loop van de tijd werden de opvolgende typen door vele verbeteringen steeds duurder. Zo volgden na de FV-1, de FV-2 t/m FV-4, HK 500, Exellence, Facel II, Facellia, Facel III en de Facel 6.

Facel liet eind jaren vijftig een eigen motor ontwikkelen voor toepassing in een kleiner model, de Facellia. Deze motoren hadden echter zoveel kinderziekten dat het bedrijf door de vele garantieclaims financieel aan de grond raakte. De laatste Facels werden uitgerust met Volvo P1800 (Facel III) en 150 pk Austin Healey zescilinder motoren (Facel 6).

In 1964 hield het trotse merk op te bestaan. Tot de dag van vandaag worden Facel Vega's door liefhebbers gekoesterd.
Dit zeer speciale merk kunnen we scharen onder merken als Rolls-Royce, Bentley en Lagonda. Hoewel Facel geen eigen motoren maakte kunnen we zeggen dat het merk betreffende de grote "Grand Routiers" auto's van absolute topklasse produceerde die ook nu nog diepe indruk maken.

© Marc Vorgers 

Verkoper: Amicale Facel Holland
Contact
Adres
Routekaart
Telefoon: +31 (0)529 481 385
De Vesting 24
7722 GA Dalfsen
Nederland