Alfa Romeo Montreal, 1974
Verberg foto
Bijgewerkt: 16-April-2024 13:16

Alfa Romeo Montreal, 1974 | € 93.500,--

Motorgeluid
Geluid rijdend
Informatie
Model informatie
Merkhistorie

Alfa Romeo Montreal, jaar 1974. Kleur groen metallic (verde medio AR223) gecombineerd met een beige lederen interieur en cognacbruin tapijt. Deze prachtige Alfa Romeo Montreal is afkomstig van een veeleisende verzamelaar en de auto verkeert in een excellente conditie! In de periode 2017-2020 is de auto op hoog niveau gebracht. De motor is volledig gereviseerd en opnieuw opgebouwd, het SPICA-brandstofinjectiesysteem is gereviseerd door ‘s werelds beste specialist in de VS, en het onderstel is opgewaardeerd met een ‘Montreal-handlingkit’ ontwikkeld door voormalig Autodelta-coureur en ophangingsspecialist Harvey-Bailey. Verder zijn de aandrijflijn en de remmen gereviseerd, zijn de Bosch benzinepompen vervangen door Walbro pompen en is de uitlaat vernieuwd. De carrosserie is op een aantal plaatsen gerestaureerd en voorzien van prachtige nieuwe lak, de stoelen zijn opnieuw bekleed met beige leer en de dashboard instrumenten zijn gereviseerd. De kosten voor al deze verbeteringen tellen op tot ongeveer € 50.000. Het is niet moeilijk te begrijpen dat deze Alfa Romeo Montreal perfect rijdt en stuurt! De V8 klinkt indrukwekkend en de 5-versnellingsbak van ZF schakelt geweldig! De wegligging en de rijbeleving zijn een prachtige balans tussen sportiviteit en comfort. Oh, wat houden wij van deze auto's! De Montreal werd door Bertone ontworpen als conceptauto voor de toekomst (gebaseerd op de Alfa Romeo Tipo 33 racewagen) en tentoongesteld op de Canadese Wereldshow in Montreal in 1967. In 1970 materialiseerde het concept in de vorm van de Alfa Romeo Montreal met een 200 pk. versie van de Tipo 33-motor vooraan gemonteerd. De Alfa Romeo Montreal is een schitterende ‘Gran Turismo’ die in staat is lange afstanden af te leggen met hoge snelheden, met voldoende comfort voor de passagiers en voldoende ruimte voor hun bagage. De Montreal accelereert van 0-100 km/u in 7,1 seconden en haalt een topsnelheid van 220 km/u: superauto prestaties voor een GT in de jaren zeventig! De Alfa Romeo Montreal is een fantastische rijdersauto en goede exemplaren zijn tegenwoordig zeer gezocht. Een zeldzame auto waarvan slechts 3925 exemplaren zijn gebouwd. De gepresenteerde Montreal is een uitstekend exemplaar voor de serieuze Alfa Romeo-liefhebber.

Deze Alfa Romeo is te koop bij Classic Open.
Prijs: € 93.500, -.

Alfa Romeo werd door Canada gevraagd een auto voor de toekomst te ontwerpen voor de wereld tentoonstelling van 1967. In samenwerking met ontwerper Bertone nam Alfa Romeo de toegeworpen handschoen op. De auto die men op de wereldtentoonstelling presenteerde was gebaseerd op de Tipo 33 racewagen en was voorzien van een achterin geplaatste motor.
In 1970 werd de showauto in licht aangepaste vorm realiteit door de verschijning van de Alfa Romeo Montreal. De verschijningsvorm bleef identiek maar de motor verhuisde naar voren. De Montreal is voorzien van een aangepaste V8 motor uit de Tipo 33 die voor weggebruik natuurlijk milder werd getuned. Deze fraaie motor is volledig van aluminium vervaardigd, heeft vier nokkenassen, 'dry sump' smering en benzine injectie. De overige techniek is zoals we van Alfa Romeo in de beginjaren zeventig mogen verwachten; schroefveren rondom, onafhankelijke voorwielophanging en schijfremmen rondom.
De Alfa Romeo Montreal werd gebouwd tot 1977, 3925 exemplaren werden er in zeven jaar tijd gebouwd.
De auto rijdt comfortabel/ sportief en is zeer geschikt om lange afstanden met twee personen te cruisen. De motor klinkt, ook in het interieur, zeer fraai. Het dashboard gecombineerd met het uitzicht over de motorkap mag indrukwekkend genoemd worden.

Technische gegevens

V8 motor (DOHC)
cilinderinhoud: 2593 cc.
vermogen: 200 pk. bij 6500 tpm.
topsnelheid: 220 km/u.
versnellingen: 5, handgeschakeld
gewicht: 1270 kg.

Alfa Romeo historie

Alfa Romeo behoort tot de allergrootste namen in de automobiel historie. "Alfa" (Sociètà Anonima Lombardo Fabbrica Automobili) werd opgericht in 1910. Het bedrijf kreeg de uiteindelijke naam Alfa Romeo in 1915 toen Nicolo Romeo het bedrijf overnam.

Vanaf de jaren twintig bouwde Alfa Romeo sport- race- en toerwagens. De auto’s van alfa Romeo waren stuk voor stuk technische hoogstandjes; technische vindingen werden vaak direct ontwikkeld en in productie genomen. Een voorbeeld hiervan is het gebruik van dubbele bovenliggende nokkenassen; Alle Alfa Romeo’s vanaf 1929 zijn ermee uitgerust…
Alfa Romeo was in de jaren dertig en het eind van de jaren veertig oppermachtig in de racerij; Alfa Romeo’s wonnen alles wat er te winnen viel zoals Le Mans en de Mille Miglia. Zelfs Enzo Ferrari racete in de jaren dertig voor Alfa Romeo en was zelfs teambaas totdat Alfa Romeo in 1938 de raceactiviteiten staakte. Enzo Ferrari begon in 1940 zijn eigen bedrijf.
Vóór de tweede wereldoorlog bouwde Alfa Romeo vooral zogenaamde "rolling chassis" die door de befaamde Italiaanse carrossiers, zoals Touring en Zagato, van de fraaiste carrosseriën werden voorzien. De basis voor deze creaties veelal de 6C chassis/zes-cilinder motor- combinatie met de volgende motoren; 1750-55 pk. (vanaf 1929), 1900-68 pk. (vanaf 1933), 2300 68-95 pk. (vanaf 1934) 2500 87-110 pk. (vanaf 1939).

Naast de 6C chassis/motorcombinatie werd vanaf 1931 de 8C leverbaar. Deze basis werd vooral gebruikt voor race- en sportwagens. De 8C motor was een achtcilinder in lijn voorzien van een inlaatlucht compressor, "dry-sump" smering en 150 pk. vermogen. Alle vooroorlogse Alfa Romeo’s waren overigens rechts gestuurd.
Eind jaren veertig werd enkel de 6C 2500 nog maar verkocht die al ruim tien jaar in productie was. Juist op tijd realiseerde men zich bij Alfa Romeo dat de markt voor dit type, erg dure, auto’s kleiner werd en men besloot een andere weg in te slaan.
In 1949 zag de Alfa Romeo 1900 het levenslicht; de eerste Alfa Romeo met een zelfdragende carrosserie die geheel in de Alfa fabriek, aan de lopende band, werd gebouwd. De 1900 serie liep door tot 1958. Begin jaren vijftig pakte Alfa Romeo de racerij weer op met vooroorlogse racewagens en won…met Fangio achter het stuur!

Vanaf 1954 kwam de Giulietta serie op de markt en vervolgens in 1962 de Giulia serie, stuk voor stuk series waarin juweeltjes van auto’s voorkwamen met name de Sprint en de Spider uitvoeringen. Al deze auto’s waren voorzien van volledig aluminium motorblokken, bovenliggende nokkenassen en vijf versnellingsbakken.

Alfa Romeo en Mercedes-Benz zijn de automerken met de grootste race historie die zich uitstrekte over de eerste helft van de twintigste eeuw. In de jaren 1990 herinnerde daar helaas weinig meer aan. Aan de racerij werd reeds decennia niet meer deelgenomen en de Alfetta serie als opvolger van de Giulia serie verkocht niet erg best.

Door het Alfasud avontuur, met gebruikmaking van slecht staal voor de carrosserieën, vergooide Alfa Romeo haar faam in de ogen van de consument. De Alfasud roestte, bij wijze van spreken, al in de folder en het heeft Alfa Romeo tien jaar gekost om het zwaar gekreukte imago op te vijzelen. De Alfasud was overigens een zeer fraaie auto met excellente rijeigenschappen en niet te versmaden techniek waarvan er tot 1987 meer dan 1 miljoen werden verkocht.

In de jaren tachtig ging het erg slecht met Alfa Romeo en het bedrijf werd in 1987 overgenomen door Fiat.
Met de komst van de Alfa Romeo typen 33, 75 en 164 heeft men bij Alfa Romeo nog lang strijd gevoerd om kwalitatief op niveau van de concurrentie te komen wat helaas niet gelukt is; hoewel liefhebbers de auto's toch bleven kopen.
Pas de laatste jaren begint Alfa Romeo weer een beetje van haar glans terug te krijgen, de Spider en GTV van de jaren negentig waren een schot in de roos en de 145, 146 en 155 typen waren aanzetten om weer een rol van betekenis te gaan spelen in het middenklasse segment. De daaropvolgende 156, 166 en 147 zetten Alfa Romeo weer echt op de verlanglijst van menig autoliefhebber.

© Marc Vorgers

 

Verkoper: Imparts
Contact
Adres
Routekaart
Telefoon: +31 (0)26 442 99 37
Bonnetstraat 33
6718 XN Ede
Nederland