Austin Mini Cooper Mk I, 1964
Verberg foto
Bijgewerkt: 28-February-2024 10:00

Austin Mini Cooper Mk I, 1964

Informatie
Model informatie
Merkhistorie

Deze geweldige Austin Mini Cooper S wordt volledig gerestaureerd naar concoursstaat. De auto werd volledig gestript. De mechaniek wordt gereviseerd en het interieur wordt weer hersteld naar origineel voorbeeld. De carrosserie werd geïnspecteerd, geplaatwerkt, gestraald en met epoxy behandeld. Daarna is de carrosserie verder glad gemaakt en voorzien van een perfect meerlaags modern laksysteem.

Neem contact met ons op voor reparatie en/of restauratie van uw klassieke auto.

De Morris mini zag het levenslicht in 1959 en is nog steeds onder ons. De Mini werd ontworpen door Sir Alec Issigonis (die ook de Morris Minor ruim 10 jaar eerder ontwierp) en wordt algemeen beschouwd als één van de belangrijkste mijlpalen in de automobiel historie.
De Mini is een voorwiel-aangedreven auto; dat was op zich niet zo bijzonder, maar de compacte samenbouw van motor en versnellingsbak en de dwarse plaatsing ervan waren uniek in die tijd. De mini is een erg kleine auto met een lengte van 305 cm, (De VW Kever is bijvoorbeeld 100 cm. langer!), maar het interieur van de Mini geeft voldoende ruimte aan vier inzittenden dankzij het slimme ontwerp. De Mini is uitgerust met een uniek "Hydrolastic" schokdempingssysteem waarbij de verschillende, vloeistofgevulde schokdempers, door middel van leidingen, met elkaar in verbinding staan. In combinatie met de onderstelconfiguratie, met op de hoeken van de carrosserie geplaatste wielen, is een uniek, skelter-achtig, weggedrag verkregen.

In 1962 werd Morris overgenomen door British Motor Company (BMC). De Morris mini heette vanaf dat ogenblik Austin Mini. Vanaf 1969 werd Mini een separaat merk binnen BMC. Gebaseerd op de 2- deurs Mini ontwikkelde John Cooper (racewagen constructeur van formule 500, formule 3 en formule 1 auto's en een vriend van Sir Alec Issigonis) een sportieve variant; de Mini Cooper. De Mini combineerde een lichte compacte auto, exellent weggedrag en een krachtige motor. Het resultaat was een zeer competitieve bom op wielen; geschikt om rally's te winnen. De Mini Cooper heeft een grootse race historie. Het begon met de overwinning in de Tulpenrally, met Pat Moss (de zuster van Stirling Moss) achter het stuur. Vele successen volgden met als absoluut hoogtepunt de overwinning in de Rally van Monte Carlo met Paddy Hopkirk achter het stuur van de "Works Mini"!!
Het kleine, slimme, bommetje was vele grote, krachtige, sportwagens met enorme vermogens te snel af. De successen van de Mini waren het overtuigende bewijs dat het concept enorm goed was. Resultaat was dat alle fabrikanten het concept gingen namaken. Alle voorwiel-aangedreven auto's in onze tijd kennen hetzelfde basisconcept met de dwarsgeplaatste motor met de aangebouwde versnelllingsbak als de Mini... en juist de zgn. "monospaces" zijn eigenlijk niets anders dan; grote MINI's!

Technische gegevens

4 cilinder motor
cilinderinhoud: 1071 cc. Mk I / 1275 cc. Mk II
 2 S.U. carburateurs
vermogen: ca. 80 pk. bij 6000 tpm.
topsnelheid: ca. 160 km/u.
versnellingsbak: 4, handgeschakeld
remmen: schijfremmen voor, trommelremmen achter
gewicht: 635 kg.

Marc Vorgers
Marc vorgers.png
Marc Vorgers