Austin Healey 100/M BN1, 1954 Mille Miglia preparation
Verberg foto
Bijgewerkt: 11-April-2024 10:15

Austin Healey 100/M BN1, 1954 Mille Miglia preparation

Informatie
Model informatie
Merkhistorie

Austin Healey 100/M BN1, bouwjaar 1954. Deze prachtige Austin Healey 100/M BN1 werd vanuit Engeland geïmporteerd door de Nieuw-Zeelander John Seabrook, eigenaar van de Austin-dealer Seabrook Fowlds Ltd. De auto werd geleverd in de kleur Old English White boven blauw gecombineerd met een blauw interieur en een blauwe kap. John Seabrook racete met de auto in de jaren 1955 en 1956 in de Ohakea Trophy-race, waar de auto werd vermeld als een ‘works’ BN1M. De “Seabrook” Healey was in die tijd een van de vier race-Healey’s in Nieuw-Zeeland, maar de enige die is gebouwd volgens “M”-specificaties. In die tijd was het de snelste auto in Nieuw-Zeeland, de auto had een topsnelheid van maar liefst 210 km/uur op een vliegende ¼ mijl. In de jaren zestig werd er uitgebreid met de Healey 100/M geracet door de volgende eigenaar Ian Johnson. Johnson verklaarde dat de auto sneller was dan een 100S. Johnson won sprintcertificaten bij Tokoroa en de Taupo Car Club Sprint. Bovendien won hij een 12e en 13e plaats in 1960 NZ International GP-races. De auto is zeer goed gedocumenteerd en wordt momenteel gereviseerd en voorbereid voor de historische 1000 Miglia 2024 in Italië. Alle mechanische componenten zijn gecontroleerd en worden gereviseerd. De auto wordt met grote zorg afgebouwd, waarbij wordt gestreefd naar maximale betrouwbaarheid tijdens de ruim 1000 mijl lange regelmatigheids ‘race’ door Italië. De carrosserie wordt in deze fase niet aangeraakt en wordt in de staat waarin deze zich bevindt, met sporen van gebruik en ouderdom.

Op deze pagina kunt u de werkzaamheden volgen.
Wordt vervolgd.

Austin ontdekte de Healey voorafgaand aan de "Earls Court Motorshow" van 1952 op de stand van Donald Healey motor corporation.
Leonard Lord, toenmalig austin directeur kocht de productierechten van Healey nog voordat de beurs opende...
De Healey was door Donald Healey gebouwd van Austin onderdelen wat voor Austin natuurlijk ideaal was. Austin zag in de Healey het antwoord op de Triumph TR sportwagen van het Standard-Triumph concern.
De 100/4 was de eerste Austin Healey. De auto was voorzien van de 2660 cc. metende Austin Atlantic motor. De modellen tot 1955 waren uitgerust met een drie versnellingsbak met optionele dubbele overdrive, vanaf 1955 werd er een vier-versnellingsbak toegepast met een optionele enkelvoudige overdrive.
Tevens was er in 1955 en 1956 een 100 M versie beschikbaar met een speciale hoge-compressie cilinderkop waardoor het vermogen van 90 pk. naar 110 pk. toenam. de 100 M kenmerkt zich tevens door de motorkap met louvres, lucas 24 heures du Mans koplampglazen en de speciale voorruit die in twee standen te stellen is. De Austin Healey 100 M (1159 gebouwd) is, na de zeer zeldzame Austin Healey 100 S, de meest gewilde Austin Healey 100/4.
De Healey 100 S (50 stuks gebouwd) is de lichtgewicht raceversie met tot 132 pk. opgevoerde motor, een volledig aluminium body en schijfremmen rondom. De S woog slechts 580 kg. en kende een topsnelheid van 215 km/u.
Echte Austin Healey M en S typen zijn moeilijk te vinden en er is veel namaak op basis van de standaard Healey 100/4. Een echte M is duur en een echte S erg duur. De Austin Healey kan gezien worden als één van de belangrijkste Britse sportauto's uit de historie.

Technische gegevens

4 cilinder lijnmotor
cilinderinhoud: 2660 cc.
carburatie: 2x S.U.
vermogen: >110 pk. bij 4500 tpm.
topsnelheid: 180 km/u.
versnellingen: 4 handgeschakeld+ overdrive
gewicht 940 kg.

Austin Healey historie

Geestelijk vader van de "Austin" Healey was Donald Healey.
Donald Healey was een automan in hart en nieren die een belangrijke plaats inneemt in de historie van de Britse automobiel en sportwagen in het bijzonder.

Donald Healey
Donald Mitchell Healey werd geboren in 1898 in Cornwall, Engeland. Hij had veel gevoel voor techniek en begon een garagebedrijf in Cornwall. In 1930 werd hij coureur voor Invicta. Donald Healey was een succesvol rally rijder. Na drie achtereenvolgende alpen rallies won hij de "Coupe des Alpes" en als klapstuk in zijn race carrière won hij de Rally van Monte Carlo in 1931. Nadat Invicta de fabrieksdeuren moest sluiten ging Donald Healey bij Triumph werken als hoofd ontwerper. 
Bij Triumph was hij ondermeer verantwoordelijk voor de ontwikkeling van de Triumph Dolomite met achtcilinder lijnmotor die in 1934 gepresenteerd werd. In zijn Triumph dagen bleef Donald Healey rally rijden. Met een Triumph Gloria wist hij derde te worden in de Rally van Monte Carlo van 1934.

Donald Healey Motor Corporation
Na de tweede wereldoorlog besluit Donald Healey voor zichzelf te beginnen en gaat sportauto's onder de naam Healey bouwen.
Op basis van zelf ontworpen chassis en koetswerken welke werden uitgerust met ingekochte techniek (motor, versnellingsbak en achteras van Riley, later ook van Alvis en Nash) wist Healey een goede productie neer te zetten. Zo zagen tussen 1946 en 1950 de Healey 2.4 Litre Westland Roadster, de 2.4 Litre Elliot Saloon en de 2.4 Litre SportsMobile het levenslicht. De meeste roem vergaarde Healey in deze jaren echter met de Healey Silverstone, een pure tweezits racer met een aluminium body, "cycle-wing" spatborden en uitgerust met de 2.4 liter viercilinder Riley motor met twee hoogliggende nokkenassen. In 1948 wint graaf Lurani in de Mille Miglia in zijn klasse met een Healey en in 1952 weet Tommy Wisdom met een Healey het wereld uur record te breken op het circuit van Montlhéry.

Het ontstaan van de "Austin" Healey
Austin Motor Company ontdekte de Healey 100 voorafgaand aan de "Earls Court Motor Show" van 1952 op de stand van Donald Healey Motor Corporation.
Leonard Lord, toenmalig Austin directeur kocht de productierechten van de Healey 100 nog voordat de beurs opende. De Healey 100 zou de sensatie van de Earls Court Motor Show worden... In de weken na de beurs werd de samenwerking tussen Austin en Healey beklonken...

De Healey 100 was vormgegeven door Gerry Coker en door Donald Healey gebouwd op basis van Austin componenten waaronder het viercilinder A90 motorblok wat voor Austin natuurlijk ideaal was. Austin zag in de Healey het antwoord op de MG sportwagens en de Triumph TR sportwagen van het Standard-Triumph concern.
In de Healey fabriek te Warwick werden de eerste twintig pre productie exemplaren gebouwd, aansluitend werd de productie van de Austin Healey 100 in 1953 verplaatst naar de Austin fabriek in Longbridge. Chassis en carrosserieën werden gebouwd en toegeleverd door Jensen.
De Austin Healey 100 BN-1 werd gebouwd tussen 1953 en 1955 waarna in 1955 de BN-2 met vier versnellingsbak werd voorgesteld. Tussen 1955 en 1956 volgden specials als de 100M en de 100S welke laatste puur voor de racerij bestemd was.

In 1956 werd de viercilinder motor uitgebannen en werd de Austin Healey voorzien van de 2.6 liter zescilinder motor uit de Austin Westminster, tevens kreeg de auto een ruimer inzittenden compartiment met twee piepkleine zitkuipjes achterin; de geboorte van de Austin Healey 100/6 (BN4) in mei 1956 was een feit...
In april 1958 kwam er een tweezits uitvoering van de Austin Healey 100/6 op de markt (BN6) omdat het "vierzits" model niet zo populair was als de tweezits Austin Healey 100 voorgangers.

In maart 1959 komt de Healey 3000 op de markt. Deze doorontwikkeling op de 100/6 is voorzien van een tot 2912 cc. opgeboorde zescilinder motor en schijfremmen aan de voorwielen. Deze eerste Austin Healey 3000 kennen wij als MK I.
In 1961 volgt de MK II, deze versie is voorzien van drie carburateurs waardoor het motorvermogen aanzienlijk toenam.

In januari 1962 werd de MK IIa (BJ7) geïntroduceerd. De Austin Healey MK IIa was weer voorzien van twee (grotere) carburateurs die eenvoudiger synchroon te stellen waren en toch praktisch hetzelfde motorvermogen garandeerden. De MK IIa was tevens voorzien van neerdraaibare ramen in plaats van de opsteekruiten van de voorgangers.
In maart 1962 wordt de MKII tweezitter uit productie genomen en in juni de vierzitter. De MK IIa is een "convertible" omdat het cabrioletdak neergeklapt op de auto aanwezig blijft en met een hoes wordt afgedekt. Bij de voorgaande Austin Healey modellen werd de soft top geheel afgenomen en in de kofferbak opgeborgen, samen met de insteek ruiten.

Oktober 1963 wordt de definitieve Austin Healey 3000 voorgesteld; de MK III. De MK III was net als de MK IIa enkel verkrijgbaar als 2+2 convertible uitvoering. De motor werd voorzien van een andere nokkenas en andere klepveren. Tevens werden grotere 2 inch S.U. HD-8 carburateurs toegepast. De MK III kreeg een geheel gewijzigd dashboard en een middenconsole. De "big Healey" startte vanaf dit ogenblik met een contactsleutel i.p.v. een startknop. De scharnierende leuning van de achterstoelen deed nu in omgeklapte vorm ook dienst als vlakke laadvloer.
In mei 1964 krijgt de Austin Healey 3000 MK III de laatste modificaties die resulteren in de introductie van het "phase 2" model. De MK III phase 2 werd o.a. voorzien van een aangepast chassis om de achteras meer verticale ruimte te geven teneinde een langere veerweg te bereiken. De achteras werd nu afgeveerd door zesblads bladveren. Ook werden de schijfremmen gewijzigd en werden de voorste knipperlicht en stadslicht lenzen groter.
In maart 1965 wordt de Austin Healey 3000 MK III phase 2 ook aan de achterzijde voorzien van separate richting aanwijzers. De lenzen van de achterlichten worden even groot als die aan de voorzijde.
Het laatste volledige productiejaar is 1967. 3051 Healey's worden er dat jaar geproduceerd. De laatste productie batch, november/ december 1967, van ruim 500 auto's wordt uitgevoerd in de kleur metallic golden beige met een zwart interieur. De stoelen worden voorzien van imitatiechroom "piping". De foto hieronder toont zo'n "Golden" Healey uit 1967.
In 1968 was het definitief gedaan met de productie van de Austin Healey. In maart 1968 wordt er nog één rechtsgestuurde Austin Healey 3000 MK phase 2 gebouwd. Wij zijn erg benieuwd voor wie deze "nakomeling" werd gebouwd...
Heden ten dage is de Austin Healey één van de meest populaire klassiekers. De prachtige vormgeving, het karakter en de machtige motorblokken zullen altijd tot de verbeelding blijven spreken.

© Marc Vorgers

S2 Classic Cars
Contact
Adres
Routekaart
Telefoon: 0031 85 2734060
Goudstraat 23
7554NG Hengelo
Nederland