Armstrong Siddeley Sapphire 3 ½ Litre saloon, 1954 Restoration
Verberg foto
Bijgewerkt: 11-April-2024 10:15

Armstrong Siddeley Sapphire 3 ½ Litre saloon, 1954 Restoration

Informatie
Model informatie
Merkhistorie

Deze Armstrong Siddeley Sapphire 3 ½ Litre "346" sedan uit 1954 werd nieuw in Nederland verkocht aan barones van Heeckeren van Wassenaar die op kasteel Twickel in Delden woonde. De auto met chassisnummer 340.519 en motornummer 340.447 werd op 3 juli 1954 geleverd door N.V. Minerva Automobielen in Amsterdam. De auto was uitgevoerd in de kleuren ‘Elephant Grey’ met ‘Light Grey’ gecombineerd met een donkerblauw lederen interieur en banden met witte zijvlakken. De auto deed jarenlang in dienst bij kasteel Twickel en oude foto's van de auto en de originele factuur bevinden zich nog steeds in het archief van de familie. Een paar jaar geleden heeft de toenmalige eigenaar de auto in zeer erbarmelijke staat teruggegeven aan de nazaten van de familie. De Armstrong Siddeley moet tientallen jaren buiten onbeschermd tegen de elementen hebben doorgebracht. De familie is vastbesloten om de auto in zijn oude glorie te laten herstellen en deze weer in het koetshuis/ garage van het kasteel te plaatsen, zodat de automobiel weer onderdeel wordt van de geschiedenis en het erfgoed van Kasteel Twickel. S2 Classic Cars is de uitdaging aangegaan om de auto te restaureren en te reviseren volgens de originele fabrieksspecificaties. Momenteel zijn we bezig met het maken van een stappenplan voor de restauratie, die erg tijdrovend zal zijn gezien de enorme hoeveelheid te repareren en te vervaardigen plaat- en houtwerk. Het originele interieurleer kan waarschijnlijk bewaard blijven en zal gereconditioneerd worden. De startdatum van de restauratie moet nog bepaald worden.

De restauratie van deze Armstrong Siddeley is op deze pagina te volgen.
Wordt vervolgd.

De Armstrong Siddeley Sapphire 3 ½ Litre “346” sedan werd gebouwd van 1952 tot 1958. De auto’s werden omschreven als ‘uitstekende rijtuigen’ maar waren altijd te duur in vergelijking met de concurrentie (Jaguar/Daimler). De Sapphire was een comfortabele auto en dankzij de 120 pk sterke zescilinder-lijnmotor kon de sedan een topsnelheid van ruim 150 kilometer per uur halen. Er zijn slechts 7697 exemplaren gebouwd.

De Armstrong Siddeley Sapphire was een serie luxe auto's geproduceerd door de Britse fabrikant Armstrong Siddeley Motors van 1953 tot 1960. De Sapphire-reeks omvatte verschillende modellen, waaronder sedans, limousines en coupés, die zich onderscheidden door hun elegante vormgeving en geavanceerde techniek. De grote modellen kregen de aanduiding "346", de kleinere modellen kregen de aanduiding "234" en "236".

De Sapphire-serie, geïntroduceerd in 1952, bevatte verfijnde designelementen zoals strakke carrosserielijnen, opvallende grilles en weelderige interieurs met luxe bekleding en accessoires. Onder de motorkap werden deze auto's aangedreven door verfijnde vier- en zescilinder lijnmotoren, bekend om hun soepele prestaties en betrouwbaarheid. Het topmodel was de "346" zescilinder uitgerust met twee S.U. carburateurs die een sportief vermogen van 150 pk en een topsnelheid van 160 km/u leverde.

Door de jaren heen is het Sapphire-assortiment geëvolueerd met updates en verbeteringen in zowel ontwerp als technologie, waarbij de reputatie van uitmuntendheid op het gebied van vakmanschap en comfort behouden bleef. De Armstrong Siddeley Sapphire vertegenwoordigde naast de topmodellen van Rolls Royce het hoogtepunt van het Britse luxe autorijden voor welvarende klanten die op zoek waren naar prestige en verfijning in hun auto's.

Technische gegevens:

Zescilinder-lijnmotor (OHV)
cilinderinhoud: 3435 cc.
carburatie: 2 x Stromberg carburateur
vermogen: 150 pk. bij 5000 tpm.
koppel: 250 Nm.
topsnelheid: 160 km/u.
acceleratie 0-100: ca. 16 sec.
versnellingsbak: 4 versnellingen volledig gesynchroniseerd
remmen: trommelremmen rondom
gewicht: 1700 kg.

S2 Classic Cars
Contact
Adres
Routekaart
Telefoon: 0031 85 2734060
Goudstraat 23
7554NG Hengelo
Nederland