Lancia Fulvia Berlina, 1972
Verberg foto
Bijgewerkt: 15-July-2024 14:47

Lancia Fulvia Berlina, 1972 | € 11.750,--

Motorgeluid
Geluid rijdend
Informatie
Model informatie
Merkhistorie

Lancia Fulvia Berlina, jaar 1972. Eerste registratie 1975. Kleur donkerrood gecombineerd met een beige stoffen interieur. Deze prachtige Lancia Fulvia Berlina (vierdeurs sedan) uit de tweede serie is nieuw verkocht in Italië, in 2019 is de auto geïmporteerd in Nederland. Deze prachtige Lancia verkeert in een zeer goede staat, de carrosserie is geheel gaaf en de auto toont zeer fraaie originele details. De 1300 cc, 95 pk. De V4-motor loopt en klinkt prachtig, is voorzien van twee dubbele Solex carburateurs, en het vermogen wordt via een 5-versnellingsbak naar de voorwielen overgebracht. Technisch en mechanisch is alles up-to-date. Recentelijk zijn de remmen gereviseerd, zijn er nieuwe wiellagers gemonteerd en is er een nieuwe uitlaat gemonteerd. De stoelen zijn vervangen door modernere Lancia-stoelen met een hogere rugleuning en hoofdsteunen voor extra comfort en veiligheid. De stoelen en bank zijn bekleed met prachtig en luxe beige stoffen materiaal (Alcantara-achtig). Deze Lancia Fulvia Berlina-modellen zijn een zeldzame verschijning. Dit is een heel goed exemplaar en het is een voortreffelijke rijdersauto waar met vier personen van genoten kan worden! De auto staat klaar voor mooie ritten en avonturen. Deze fraaie Fulvia wordt geleverd met een (Italiaans/Nederlands) historiebestand en onderhoudsfacturen vanaf 2019. De nieuwe eigenaar zal zeker enthousiast worden van de geavanceerde technische details en het sportieve en toch comfortabele karakter van deze geweldige Lancia!

Deze Lancia is te koop bij Classic Open.
Prijs: € 11.750, -.

In het jaar 1963 presenteerde Lancia de Fulvia berlina (sedan-model). Twee jaar later, in 1965, introduceerde Lancia de Fulvia coupé. De Fulvia coupé heeft een zeer karakteristiek design, gecreëerd door Lancia's eigen ontwerpstudio. De Fulvia coupé is een compacte sportcoupé zoals alleen de Italianen deze kunnen maken. Kenmerken zijn de korte wielbasis, het lage gewicht, de compacte afmetingen, geavanceerde motorconstructie en een uitstekende wegligging. De Fulvia coupé was leverbaar met viercilinder V-motoren. De motor was leverbaar met drie cilinderinhouden; 1216 cc., de 1298 cc. en 1584 cc. Tussen de jaren 1968 en 1972 won Lancia veel rally's met een speciale uitvoering van de Fulvia. De Lancia fabrieks-rallywagens kregen de naam Rallye (HF) (Fanalone). Deze rallyauto's werden gebouwd met aluminium carrosseriedelen, kunststof voorruiten en waren uitgerust met een zwaar getunede 1584 cc. V4-motor. Lancia wist met de Fulvia drie keer het Europees kampioenschap rally en twee keer het wereldkampioenschap te winnen.

Technische gegevens*

V4 motor
cilinderinhoud: 1298 cc.
carburateurs: 2 x dubbele Solex C35 PHH 19
vermogen: 91 pk. bij 6000 tpm.
koppel: 121 Nm bij 4900 tpm.
topsnelheid: 175 km/u.
versnellingsbak: 5, handgeschakeld
remmen: schijfremmen rondom
gewicht: 970 kg.

*Bron: All the Lancias 1906 -2008

Lancia historie

Lancia & Co. werd in 1906 opgericht in Turijn, Italië.
Vincenzo Lancia richtte de firma op met medewerking van zijn vriend en collega Claudio Fogolin. Vincenzo Lancia en Claudio Fogolin waren beide technicus en succesvol coureur bij Fiat.
Het eerste Lancia prototype raakte door brand onherstelbaar beschadigd zodat de eerste Lancia in 1908 werd voorgesteld.
Dit was de "type 51" die de naam Alpha kreeg. (De "A" uit het Griekse alfabet. Lancia zou in de volgende jaren meer modellen naar griekse letters noemen). De Lancia Alpha beschikte over een kleine viercilinder motor die 58 pk. leverde(!). Een enorme hoeveelheid vermogen in die tijd.
De automobielen van Lancia genoten vanaf het begin de reputatie "zeer snel" te zijn en over een uniek eigen karakter te beschikken. Tussen 1910 en 1920 bouwde Lancia vooral snelle toerwagens voor de middenklasse. Lancia zat echter niet stil en technologisch was de firma zeer innovatief.
Vincenzo Lancia zat eens met zwaar weer op een schip alwaar hij verzuchtte dat een auto zou net zo stevig zou moeten zijn als de romp van een schip. Deze constatering was mede de reden dat in 1922 de Lancia Lambda verscheen met zelfdragende carrosserie; een wereldprimeur voor Lancia! Deze auto was zijn tijd technisch ook op vele andere fronten vooruit want de Lambda beschikte over een unieke V-4 motor met bovenliggende nokkenassen, onafhankelijke voorwielophanging en remmen aan alle vier wielen.
De Lancia Lambda was getest in de Alpen. De lichte auto met de, stevige carrosserie en krachtige motor bleek over een uitmuntende wegligging te beschikken. De Lambda werd in verschillende varianten tot en met 1931 gebouwd en opgevolgd door de acht cilinder Dilambda. De Lancia Dilambda bezat weer een separaat chassis waarop carrosseriebouwers hun creaties konden ontwerpen. Tot 1936 verschenen de modellen Augusta, Astura, Arteria en Ardea.
1936 betekende de herintroductie van de zelfdragende carrosserie in de prachtige Lancia Aprilia die wederom (14 jaar na verschijning van de Lambda) van een vooruitziende blik getuigde. De Lancia Aprilia was voorzien van onafhankelijke wielophanging rondom (!), hydraulische remmen (!), remtrommels tegen het differentieel achter (!) en een van aluminium vervaardigd V4 motorblok (!).
Naast de automobielbouw was Lancia ook zeer actief in de racerij. De Lancia racewagens waren vaak voorzien van innovatieve technische snufjes die op het circuit hun waarde moesten bewijzen. O.a. de befaamde coureur Fangio reed voor Lancia in de jaren vijftig van de vorige eeuw, hij reed ondermeer de Pan America race in 1953.
In de jaren vijftig werden de prachtigste naoorlogse Lancia's ooit gebouwd. Ook deze wagens waren hun tijd ver vooruit met hun lichte zelfdragende koetswerken, aluminium V4 en V6 motorblokken, met bovenliggende nokkenassen, en de andere verworvenheden van de voorgaande modellen.
De Appia Serie 1 en II (1953-1959) was een prachtig vormgegeven compacte auto die technisch iets simpeler was uitgevoerd dan haar Lancia stalgenoten. Tussen 1956 en 1962 werden er tevens beeldschone Lancia Appia specials gebouwd met een separaat chassis met carrosserieën van o.a. Pinin Farina, Zagato en Vignale (zeer zeldzaam).

In 1950 werd tevens de Lancia Aurelia voorgesteld. Deze was verkrijgbaar als saloon (B10, B21, B22, B12), vanaf 1953 tevens als 2+2 coupé (B20-2500 GT), en vanaf 1954 als Spider en Convertible (B24).
De Aurelia B20-2500 GT en de Aurelia B20 Spider behoren tot de absolute Lancia hoogtepunten en werden vormgegeven door Pinin Farina!
De Aurelia serie werd in 1957 opgevolgd door de Lancia Flaminia serie.
 
Met de Flaminia serie bracht Lancia een, zeer luxueuze, automobiel voor de topklasse. De auto's waren wederom hoogstandjes van technisch vernuft en van grote uiterlijke schoonheid. Door de gebruikte technieken werd de Flaminia erg duur, waardoor er van alle modellen tezamen maar iets meer dan 10.000 werden verkocht. De Flaminia serie kenmerkte zich door: onafhankelijke wielophanging voor, De Dion achteras met aangebouwde versnellingsbak (Transaxle), schijfremmen rondom, en een aluminium V6 motor. We onderscheiden de volgende Lancia Flaminia modellen:
de Flaminia Berlina (1957-1970), de Lancia Flaminia Coupé (1958-1967), de Lancia Flaminia GT/ GTL (1958-1967) en de Lancia's Flaminia Sport en Supersport Zagato (1958-1967).

In 1960 verscheen naast de Lancia Flavia serie een nieuwe loot aan de Lancia stamboom; de Flavia. De Lancia Flavia werd gepositioneerd tussen de Appia en de Flaminia modelseries. Het verschijnen van de Flavia betekende de introductie van voorwielaandrijving bij Lancia. Door te kiezen voor voorwielaandrijving kon de Flavia technisch minder complex en dus goedkoper worden gebouwd dan de Flaminia. De Flavia kreeg een eenvoudiger semi-onafhankelijke wielophanging achter. De auto was verder uitgerust met een gescheiden remsysteem met schijfremmen rondom.
We onderscheiden de volgende Lancia Flavia Modellen:
Lancia Flavia Berlina (1960-1966), de Lancia Flavia Coupé (1962-1968), de Lancia Flavia Cabriolet (1962-1969) en de Lancia Flavia Sport Zagato (1963-1967).
In 1969 ging het financieel niet goed meer met Lancia. De dure, geavanceerde, automobielen brachten te weinig winst waardoor Lancia zich genoodzaakt zag het bedrijf aan Fiat over te doen.
In 1969 werden de Lancia Flavia Berlina en Coupé uiterlijk gemoderniseerd en werd er tevens een twee liter V4 motor toegepast. De gemoderniseerde Flavia werd tot 1974 gebouwd.

In 1963 kwam de Lancia Fulvia op de markt. De Berline uitvoering leek sterk op de grotere Lancia Flavia Berline. De Fulvia was echter voorzien van kleinere V4 motoren die ook hier de voorwielen aandreven. De Lancia Fulvia modelserie was voorzien van onafhankelijke wielophanging rondom en schijfremmen rondom. In 1965 verscheen het neusje van de zalm op Lancia Fulvia gebied; de Fulvia Coupé... deze auto zou in HF uitvoering vele, vele, internationale rally evenementen op zijn naam schrijven... Van de Fulvia verscheen ook weer een Zagato Sport uitvoering.
In 1970 zag de unieke Lancia Stratos het levenslicht, een creatie van Bertone. Deze zeer fraaie, technisch geavanceerde bolide werd, net als de Fulvia, succesvol ingezet bij rally's.

Tussen 1972 en 1984 verschenen de volgende Lancia modellen onder regie van Fiat:
De Lancia Bèta (Berlina, Coupé, Spider, HPE en Montecarlo), de Stratos opvolger Lancia Rally 037 en de Lancia Gamma sedan.

© Marc Vorgers 

 

Verkoper: Imparts
Contact
Adres
Routekaart
Telefoon: +31 (0)26 442 99 37
Bonnetstraat 33
6718 XN Ede
Nederland