Facel Vega FV1, 1955
Verberg foto
Bijgewerkt: 26-May-2024 05:22

Facel Vega FV1, 1955

Motorgeluid
Informatie
Model informatie
Merkhistorie

Facel Vega FV1, jaar 1955. Kleur ‘Tudor Grey’ metallic met een donkergroen leren interieur en beige tapijt. Deze geweldige en zeer vroege Facel Vega FV1 is in het verleden uitvoerig gerestaureerd door Amicale Facel Holland. De Facel Vega FV1 is een zeer zeldzame automobiel; er werden in 1955 slechts 32 exemplaren gebouwd waarvan er nog slechts 10 bekend zijn. Van deze 10 is deze FV1 de oudste. Deze indrukwekkende FV1 verkeert in excellente tot sublieme staat en de auto rijdt voortreffelijk! De volledige historie van deze FV1 is bekend en gedocumenteerd. De automobiel wordt verkocht inclusief een nieuwe reserve voorruit en een set nieuwe schokdempers. Deze zeer bijzondere auto heeft prijzen gewonnen op de volgende concoursen: Concours d’Élégance Paleis het Loo 2001: 1e prijs in haar klasse. Concours d’Élégance Schloss Ludwigsburg 2016: 3e prijs in de klasse ‘na-oorlogs gesloten’ 1950-1955. Dit is een zeldzame kans om in het bezit te komen van een zeer gezochte Facel Vega FV1.

ARCHIEF | VERKOCHT

De Facel Vega FV1 zag in 1955 het levenslicht als 'Vega' en was de allereerste Facel automobiel. Al vrij gauw werd de auto Facel Vega FV1 gedoopt.
De Facel Vega FV1 is een zeer luxe auto die erg fraai is afgewerkt en veel prachtige details laat zien. Het interieur is prachtig met een bijzonder smaakvol, met leder bekleed, dashboard en zeer fraaie verchroomde klokken en schakelaars.
De lederen zetels zijn van uitzonderlijk hoog niveau en het comfort is navenant.
De FV1 was reeds voorzien van elektrische ramen. Chroom werd op de buitenzijde van de FV1 nauwelijks toegepast; bumpers, spiegels en sierlijsten zijn vervaardigd van roestvrijstaal.
De auto is gebouwd op een stalen buizenchassis waarin een sterke 4.7 liter Chrysler V8 is opgehangen. Het onderstel heeft aan de voorzijde onafhankelijke wielophanging met schroefveren en achter een starre as met bladveren.

Technische gegevens

4.7 liter V8 motor
één "four barrel" carburateur
vermogen: 200 pk.
versnellingsbak: 4 versnellingen, handgeschakeld
topsnelheid: 200 km/u.

Facel Vega historie

FACEL; Forges et Ateliers de Construction d'Eure et de Loir SA begon in 1938 als fabrikant van roestvrijstalen producten, onder andere voor de vliegtuigindustrie. Na de tweede wereldoorlog bouwde FACEL carrosseriën voor Simca, Ford Frankrijk en Panhard. FACEL werd geleid door Jean Daninos.
Jean Daninos droomde van een eigen superauto; een "Grand Routier" wat staat voor een luxe, comfortabele en praktische vierpersoons sportauto. In 1954 kwam FACEL met haar eerste eigen auto op de markt de FACEL VEGA FV-1 die voorzien was ven een sterke en betrouwbare Amerikaanse V8 motor van Chrysler.

Door de toepassing van de Chryslermotor was Facel één van de eerste fabrikanten die een Europees gestileerd koetswerk combineerden met een grote betrouwbare Amerikaanse V8...

De Facel Vega's waren duur maar werden goed verkocht vooral zeer rijke mensen en filmsterren kochten Facel Vega's. In de loop van de tijd werden de opvolgende typen door vele verbeteringen steeds duurder. Zo volgden na de FV-1, de FV-2 t/m FV-4, HK 500, Exellence, Facel II, Facellia, Facel III en de Facel 6.

Facel liet eind jaren vijftig een eigen motor ontwikkelen voor toepassing in een kleiner model, de Facellia. Deze motoren hadden echter zoveel kinderziekten dat het bedrijf door de vele garantieclaims financieel aan de grond raakte. De laatste Facels werden uitgerust met Volvo P1800 (Facel III) en 150 pk Austin Healey zescilinder motoren (Facel 6).

In 1964 hield het trotse merk op te bestaan. Tot de dag van vandaag worden Facel Vega's door liefhebbers gekoesterd.
Dit zeer speciale merk kunnen we scharen onder merken als Rolls-Royce, Bentley en Lagonda. Hoewel Facel geen eigen motoren maakte kunnen we zeggen dat het merk betreffende de grote "Grand Routiers" auto's van absolute topklasse produceerde die ook nu nog diepe indruk maken.

© Marc Vorgers 

Amicale Facel Holland
Contact
Adres
Routekaart
Telefoon: +31 (0)529 481 385
De Vesting 24
7722 GA Dalfsen
Nederland
video