Facel Vega HK-500, 1961 Restoration
Verberg foto
Bijgewerkt: 26-May-2024 04:00

Facel Vega HK-500, 1961 Restoration

Informatie
Model informatie
Merkhistorie

Facel Vega HK-500, bouwjaar 1961. Deze schitterende HK-500 is chassisnummer HK1 CG4, de laatst gebouwde HK-500! De auto is in de Facel fabriek besteld door een ingenieursbureau uit Parijs. Het eerste Franse kenteken was 6785 LG 75, deze is afgegeven op 10 juli 1961. Vanaf dat moment is de historie onbekend, totdat de auto in 2011 op een Amerikaanse veiling opdook waar de auto werd aangekocht door AFH.
De restauratie begon in 2020 toen de auto volledig werd gestript ter voorbereiding van de plaatwerk restauratie. In vergelijking met andere projectauto's die u op deze pagina's kunt zien, vertoont deze HK-500 slechts lichte roestschade. Alleen in en rond de kofferbak ziet u verroeste randen. De staat van de auto zoals gevonden in de USA was nog redelijk goed, we hebben geen idee waarom de auto op een gegeven moment langdurig gestald werd. De brandstoftank was nog halfvol, we vonden geen mankementen, het interieur was nog in zeer mooie staat, en de banden waren vernieuwd kort voordat de auto gestald werd en jarenlang vergeten.
De restauratie vordert gestaag. De carrosserie werd ontdaan van lak en alle andere coatings in een speciaal dompelbad. Daarna werd het plaatwerkherstel uitgevoerd. De carrosserie heeft een KTL-coating gekregen in een speciaal dompelbad, op deze manier kan de beschermende coating elk onderdeel en de kleinste holte van de carrosserie bereiken. Het chassis is gezandstraald en gemoffeld en vervolgens afgewerkt met de montage van de ophanging, remleidingen en andere onderdelen die op hun plaats moeten zijn voordat de carrosserie kan worden teruggeplaatst. Aansluitend zijn de carrosserie en het chassis weer samengevoegd. Daarna zijn de ruiten en alle roestvrijstalen delen en sierlijsten weer gemonteerd.

Wordt vervolgd.

Deze HK-500 is voorzien van “top of the line” specificaties: 6,2 liter (383 cui) Chrysler Wedge V8-motor, twee viervoudige Carter AFB carburateurs, 4-versnellingsbak van Pont à Mousson en schijfremmen rondom. Af fabriek voorzien van elektrisch bedienbare ramen en een His Masters Voice (HMV) radio. Originele kleuren: Tudor grijs gecombineerd met een beige lederen bekleding en beige tapijt.

Deze restauratie is een eigen project van AFH, deze zeldzame Facel Vega HK-500 is TE KOOP.

De Facel Vega HK 500 werd, door FACEL directeur en eigenaar Jean Daninos zelf, beschouwd als de beste Facel ooit gebouwd. De HK 500 was lange tijd de snelste vier-persoons productieauto ter wereld met een topsnelheid van maar liefst 240 kilometer per uur (met handschakeling).
De Facel Vega HK 500 is een zeer luxe auto die erg fraai is afgewerkt en veel mooie details laat zien. Het interieur is koninklijk te noemen met een aan weerszijden gekromd houten dashboard en zeer fraaie verchroomde hevels en schakelaars, de lederen zetels zijn van uitzonderlijk hoog niveau en het comfort navenant.
De auto is voorzien van alle elektrische snufjes die in die tijd op de Amerikaanse markt werden toegepast. De robuust uitgevoerde elektrische ramen en de automaat met drukknoppen zijn zeer betrouwbaar en werken altijd. Chroom werd op de HK 500 nauwelijks toegepast; bumpers, spiegels en sierlijsten zijn vervaardigd van roestvrijstaal.
De auto is gebouwd op een stalen buizenchassis waarin de sterke 6.2 liter Chrysler V8 is opgehangen. Het onderstel heeft aan de voorzijde onafhankelijke wielophanging met schroefveren en achter een starre as met bladveren. Vanaf 1960 is de HK500 voorzien van schijfremmen rondom.

Technische gegevens

6.2 liter V8 motor
twee Carter viervoudige carburateurs
vermogen: 390 pk. bij 5400 tpm.
topsnelheid: 240 km/u.
versnellingsbak: 4 versnellingen, handschakeling
remmen: schijfremmen rondom (Dunlop)
gewicht: 1880 kg.

Facel Vega historie

FACEL; Forges et Ateliers de Construction d'Eure et de Loir SA begon in 1938 als fabrikant van roestvrijstalen producten, onder andere voor de vliegtuigindustrie. Na de tweede wereldoorlog bouwde FACEL carrosseriën voor Simca, Ford Frankrijk en Panhard. FACEL werd geleid door Jean Daninos.
Jean Daninos droomde van een eigen superauto; een "Grand Routier" wat staat voor een luxe, comfortabele en praktische vierpersoons sportauto. In 1954 kwam FACEL met haar eerste eigen auto op de markt de FACEL VEGA FV-1 die voorzien was ven een sterke en betrouwbare Amerikaanse V8 motor van Chrysler.

Door de toepassing van de Chryslermotor was Facel één van de eerste fabrikanten die een Europees gestileerd koetswerk combineerden met een grote betrouwbare Amerikaanse V8...

De Facel Vega's waren duur maar werden goed verkocht vooral zeer rijke mensen en filmsterren kochten Facel Vega's. In de loop van de tijd werden de opvolgende typen door vele verbeteringen steeds duurder. Zo volgden na de FV-1, de FV-2 t/m FV-4, HK 500, Exellence, Facel II, Facellia, Facel III en de Facel 6.

Facel liet eind jaren vijftig een eigen motor ontwikkelen voor toepassing in een kleiner model, de Facellia. Deze motoren hadden echter zoveel kinderziekten dat het bedrijf door de vele garantieclaims financieel aan de grond raakte. De laatste Facels werden uitgerust met Volvo P1800 (Facel III) en 150 pk Austin Healey zescilinder motoren (Facel 6).

In 1964 hield het trotse merk op te bestaan. Tot de dag van vandaag worden Facel Vega's door liefhebbers gekoesterd.
Dit zeer speciale merk kunnen we scharen onder merken als Rolls-Royce, Bentley en Lagonda. Hoewel Facel geen eigen motoren maakte kunnen we zeggen dat het merk betreffende de grote "Grand Routiers" auto's van absolute topklasse produceerde die ook nu nog diepe indruk maken.

© Marc Vorgers 

Amicale Facel Holland
Contact
Adres
Routekaart
Telefoon: +31 (0)529 481 385
De Vesting 24
7722 GA Dalfsen
Nederland