Facel Vega Facel 3 coupé, 1963
Verberg foto
Bijgewerkt: 12-August-2022 15:38

Facel Vega Facel 3 coupé, 1963

Motorgeluid
Geluid rijdend
Informatie
Model informatie
Merkhistorie

Facel Vega Facel 3 coupé, jaar 1963. Kleur donkergrijs metallic gecombineerd met een roodlederen interieur en rood tapijt. Deze prachtige en zeldzame Facel Vega Facel 3 coupé werd in het verleden uitvoerig gerestaureerd en gereviseerd, de auto bevindt zich in een excellente conditie. Er werden slechts 431 Facel 3 coupé auto's gebouwd van mei 1963 tot oktober 1964. Tegenwoordig zijn er nog 202 exemplaren bekend. De Facel 3 coupé is een zeer luxe, compact Facel Vega-model. De scherp gestileerde buitenkant (die lijkt op de grote V8-aangedreven Facel 2) ademt pure stijl en klasse. Het interieur biedt een prachtig dashboard met een scala aan meters en klokken met chromen randen, lederen bekleding van topklasse, zacht wollen tapijt en een Becker Europa LMKU radio met FM. Facel bood in de jaren 60 een bijna onovertroffen luxe gevoel! De Facel Vega Facel 3 wordt aangedreven door een robuuste Volvo B18B viercilindermotor die een gezonde 108 SAE pk levert bij 5800 tpm. Het vermogen wordt via een handgeschakelde vierversnellingsbak op de achterwielen overgedragen. Deze Facel Vega Facel 3 coupé is een prachtig exemplaar!

ARCHIEF | VERKOCHT

Bijgaand een fraai voorbeeld van de restauratievaardighedendie men aantreft bij Amicale Facel Holland. Deze Facel III werd in opdracht naar topstaat gerestaureerd in 2001/2002. De automobiel werd gerestaureerd naar topstaat waarbij het prachtige originele leder werd teruggeplaatst. Deze Facel III uit 1963 is uitgerust met een robuuste Volvo B20 viercilinder motor. Deze motor heeft een cilinderinhoud van 1998 cc. en heeft een vermogen van 130 pk. De motor is voorzien van twee S.U. carburateurs. In 1963 en 1964 werden er slechts 432 Facel III's gebouwd.

Technische gegevens

4 cilinder Volvo B20 motor
2 S.U. carburateurs
cilinderinhoud: 1998 cc.
vermogen: ca. 130 pk.
topsnelheid: ca. 180 km/u.
versnellingsbak: 4 versnellingen, handgeschakeld
gewicht 1050 kg.

Facel Vega historie

FACEL; Forges et Ateliers de Construction d'Eure et de Loir SA begon in 1938 als fabrikant van roestvrijstalen producten, onder andere voor de vliegtuigindustrie. Na de tweede wereldoorlog bouwde FACEL carrosseriën voor Simca, Ford Frankrijk en Panhard. FACEL werd geleid door Jean Daninos.
Jean Daninos droomde van een eigen superauto; een "Grand Routier" wat staat voor een luxe, comfortabele en praktische vierpersoons sportauto. In 1954 kwam FACEL met haar eerste eigen auto op de markt de FACEL VEGA FV-1 die voorzien was ven een sterke en betrouwbare Amerikaanse V8 motor van Chrysler.

Door de toepassing van de Chryslermotor was Facel één van de eerste fabrikanten die een Europees gestileerd koetswerk combineerden met een grote betrouwbare Amerikaanse V8...

De Facel Vega's waren duur maar werden goed verkocht vooral zeer rijke mensen en filmsterren kochten Facel Vega's. In de loop van de tijd werden de opvolgende typen door vele verbeteringen steeds duurder. Zo volgden na de FV-1, de FV-2 t/m FV-4, HK 500, Exellence, Facel II, Facellia, Facel III en de Facel 6.

Facel liet eind jaren vijftig een eigen motor ontwikkelen voor toepassing in een kleiner model, de Facellia. Deze motoren hadden echter zoveel kinderziekten dat het bedrijf door de vele garantieclaims financieel aan de grond raakte. De laatste Facels werden uitgerust met Volvo P1800 (Facel III) en 150 pk Austin Healey zescilinder motoren (Facel 6).

In 1964 hield het trotse merk op te bestaan. Tot de dag van vandaag worden Facel Vega's door liefhebbers gekoesterd.
Dit zeer speciale merk kunnen we scharen onder merken als Rolls-Royce, Bentley en Lagonda. Hoewel Facel geen eigen motoren maakte kunnen we zeggen dat het merk betreffende de grote "Grand Routiers" auto's van absolute topklasse produceerde die ook nu nog diepe indruk maken.

© Marc Vorgers 

Amicale Facel Holland
Contact
Adres
Routekaart
Telefoon: +31 (0)529 481 385
De Vesting 24
7722 GA Dalfsen
Nederland