The Spirit of Brooklands – Captured in Colour
Verberg foto
Bijgewerkt: 21-June-2024 09:37

The Spirit of Brooklands – Captured in Colour

Een unieke Brooklands fotoreportage door Marc Vorgers

De sfeer van de glorieuze jaren 1920 en 1930 op Brooklands, het eerste speciaal gebouwde circuit ter wereld kon, tot vandaag, enkel herbeleefd worden via oude zwart/wit en sepia foto’s en een aantal oude filmbeelden zoals getoond in ons Engelstalige artikel ‘Brooklands Giants: Men & Machines 1907 – 1939’. De kombaan in Weybridge ten zuid westen van Londen was tussen de twee Wereldoorlogen een wereldje op zich, een snelheidsmekka, dat zich door de kombaan omsloten, niets aantrok van de buitenwereld. Er werd geracet met auto’s, motoren, er was een vliegveld en vliegscholen. Er werden racewagens en vliegtuigen ontworpen en gebouwd. Er werden wereld- en klasse snelheidsrecords neergezet en er werd geraced met extreme eigenbouw mastodonten voorzien van vliegtuigmotoren. Naast de competitie heerste er vooral een sfeer van kameraadschap. De Britse ‘upper class’ voelde zich uiteraard ook aangetrokken door de bijzondere sfeer op Brooklands, het circuit werd voor liefhebbers een alternatieve attractie voor de ingeburgerde paardenraces. Op de ‘members hill’ kon men genieten van de actie op het circuit, picknicken, er waren bars, restaurants en zelfs tennisbanen.

De laatste race op Brooklands vond plaats vlak voor de tweede wereldoorlog in 1939. Tijdens de oorlog liep de kombaan uit 1907 zoveel schade op dat herbouw en heropening na de oorlog geen optie meer was. Een deel van het oude circuit, het clubhuis en verschillende gebouwen zijn echter bewaard gebleven, hier bevindt zich thans het Brooklands Museum dat nastreeft de grootse historie voor het nageslacht te bewaren.

Na het zien van alle oude zwart/wit racefoto’s vroegen wij ons af hoe de races uit de jaren 1920 en 1930 er in kleur uitgezien zouden hebben. In samenwerking met het Brooklands Museum werd een unieke fotosessie op het oude circuit georganiseerd met vier auto’s uit de museum collectie en met vrijwilligers gekleed als coureurs. Deze bijzondere fotoreportage legt een verband tussen het roemruchte verleden (in sepia) en het heden dat u in briljante kleuren kunt beleven.

U ziet de rode TT Vauxhall uit 1922 en de Aston Martin special ‘Razorblade’ uit 1923 tegen elkaar strijden in een ‘handicap race’ op hun oude strijdtoneel. De jaren 1930 competitie toont een strijdfragment uit de ‘500 Miles Race’ van 1935 waarin de winnende Napier-Railton een British Racing Green kleurige Bentley 4.5 Litre inhaalt onder de ‘Members Bridge’. Geniet verder van de aanzichtfoto’s en van de magische schoonheid van het Brooklands clubhuis, de BP pagode, de ‘members Bridge’ en de omgeving: The Spirit of Brooklands – Captured in Colour.

Hieronder kunt u de 'making of' video bekijken!

 

Website Brooklands Museum: www.brooklandsmuseum.com

Steun het Brooklands Museum als Trust Member: www.brooklandsmembers.co.uk

Vintage Sports Car Club (VSCC): www.vscc.co.uk

 

Marc Vorgers
Marc vorgers.png
Marc Vorgers
video