Facel Vega exhibition InterClassics 2017
Verberg foto
Bijgewerkt: 21-June-2024 09:37

Facel Vega exhibition InterClassics 2017

Het prachtige merk Facel Vega heeft slechts 10 jaar bestaan, van 1954 tot en met 1964. In deze periode werden er slechts circa 3500 auto’s gebouwd. Van 12 tot en met 15 januari 2017 zijn alle Facel Vega modellen te zien in de speciale thema expositie op InterClassics 2017.

De expositie is mogelijk gemaakt door Amicale Facel Holland in samenwerking met partner Classic Job. In de jaren 1990 legde Hans Ruhé van Amicale Facel Holland zich toe op de instandhouding van het merk en de vastlegging van alle nog bestaande Facel Vega automobielen. Specialist Amicale Facel Holland groeide uit tot marktleider op het gebied van Facel Vega. Amicale Facel Holland (AFH) heeft tientallen Facel Vega’s gerestaureerd en aldus een nieuw leven gegeven. Ook heeft AFH duizenden onderdelen in productie gebracht waardoor de instandhouding van het merk gegarandeerd is voor toekomstige generaties!

De indrukwekkende en zeer bijzondere Facel Vega expositie op InterClassics 2017 toont het gehele Facel Vega modelgamma. Alle automobielen in deze expositie zijn door Amicale Facel Holland gerestaureerd. De auto's werden speciaal voor deze expositie bij eigenaren in heel Europa opgehaald. 

Facel Vega historie

FACEL; Forges et Ateliers de Construction d'Eure et de Loire SA begon in 1938 als fabrikant van roestvrijstalen producten, onder andere voor de vliegtuigindustrie. Na de tweede wereldoorlog bouwde FACEL carrosseriën voor Simca, Ford Frankrijk en Panhard. FACEL werd geleid door Jean Daninos.
Jean Daninos droomde van een eigen superauto; een "Grand Routier" wat staat voor een luxe, comfortabele en praktische vierpersoons sportauto. In 1954 kwam FACEL met haar eerste eigen auto op de markt de FACEL VEGA FV-1 die voorzien was ven een sterke en betrouwbare Amerikaanse V8 motor van Chrysler.

Door de toepassing van de Chryslermotor was Facel één van de eerste fabrikanten die een Europees gestileerd koetswerk combineerden met een grote betrouwbare Amerikaanse V8...

De Facel Vega's waren duur maar werden goed verkocht vooral zeer rijke mensen en filmsterren kochten Facel Vega's. In de loop van de tijd werden de opvolgende typen door vele verbeteringen steeds duurder. Zo volgden na de FV-1, de FV-2 t/m FV-4, HK 500, Exellence, Facel II, Facellia, Facel III en de Facel 6.

Facel liet eind jaren vijftig een eigen motor ontwikkelen voor toepassing in een kleiner model, de Facellia. Deze motoren hadden echter zoveel kinderziekten dat het bedrijf door de vele garantieclaims financieel aan de grond raakte. De laatste Facels werden uitgerust met Volvo P1800 (Facel III) en 150 pk Austin Healey zescilinder motoren (Facel 6).

In 1964 hield het trotse merk op te bestaan. Tot de dag van vandaag worden Facel Vega's door liefhebbers gekoesterd.
Dit zeer speciale merk kunnen we scharen onder merken als Rolls-Royce, Bentley en Lagonda. Hoewel Facel geen eigen motoren maakte (totdat de Facellia op de markt kwam) kunnen we zeggen dat het merk betreffende de grote "Grand Routiers" auto's van absolute topklasse produceerde die ook nu nog diepe indruk maken.

Tekst: Marc Vorgers

Marc Vorgers
Marc vorgers.png
Marc Vorgers