Volkswagen 1200, 1970
Verberg foto
Bijgewerkt: 28-November-2023 11:47

Volkswagen 1200, 1970

Motorgeluid
Geluid rijdend
Informatie
Model informatie
Merkhistorie

Volkswagen 1200 'Kever', bouwjaar 1970. Kleur zwart met een lichtgrijs vinyl interieur en zwart tapijt. Deze geweldige VW Kever is in recente jaren uitvoerig naar perfectie gerestaureerd. De auto is beter dan nieuw en heeft prachtige opties zoals getint glas en Fuchs type lichtmetalen wielen met 195/65 banden. Verder is de auto voorzien van schijfremmen aan de voorwielen, een dikkere stabilisatorstang aan de voorzijde, een EMPI schakelpook en een radio/CD/MP3 installatie.

ARCHIEF | VERKOCHT

De Volkswagen "Kever" zoals wij die kennen werd ontwikkeld in het vooroorlogse Duitsland door Ferdinand Porsche. In het derde rijk was er behoefte aan een auto die voor iedereen betaalbaar moest zijn. Ferdinand Porsche had het ontwerp voor deze "Kraft Durch Freude Wagen" (KDF) in 1934 reeds gereed en de eerste kleinschalige productie zou in 1938 aanvangen.
De KDF wagen kenmerkte zich door eenvoud in techniek en constructie waardoor betrouwbaarheid gegarandeerd zou zijn. Een stalen carrosserie op een platform chassis dat rondom was voorzien van torsievering vormde de basis. De motor werd achterin geplaatst en de kofferruimte vond men onder de voorklep. De viercilinder motor was van het boksertype en werd luchtgekoeld.
Pas na de tweede wereldoorlog zou de productie van de Volkswagen serieus op gang komen. De Volkswagen werd wereldwijd verkocht en zou in Nederland liefkozend "Kever" genoemd gaan worden. De Volkswagen Kever werd door de jaren heen steeds verbeterd en kreeg minimale uiterlijke retouches. De motoren kregen een steeds grotere cilinderinhoud; de eerste wagens waren voorzien van 1131 cc. cilinderinhoud, de laatste Europese versies werden geleverd met 1600 cc. cilinderinhoud.
Vanaf 1948 kwam er een vier-persoons cabrioletversie op de markt die werd gebouwd bij Karmann, deze werd gebouwd tot en met 1980. Naast deze bekende Karmann cabriolet werd er tussen 1949 en 1953 bij de firma Hebmüller een tweezits cabriolet gebouwd. Van deze zeldzame versie werden er 696 geproduceerd.
De Volkswagen Kever (in Amerika en Engeland "Beetle" genaamd) zou in de jaren '60 en '70 van de vorige eeuw een ware cultstatus bereiken (denk ook maar even aan de vermaarde "Herbie" films met het eigengereide Kevertje "Ocho" oftewel nummer 53 in de hoofdrol). De Volkswagen Kever wordt nog altijd geproduceerd in de Volkswagen fabrieken te Mexico voor de Zuid Amerikaanse markt. Vanaf 1938 zijn er meer dan 20 miljoen Volkswagen Kevers gebouwd, een productie record.

Technische gegevens

Viercilinder boxermotor
cilinderinhoud: 1192 cc.
vermogen:: 41 pk. bij 3800 tpm.
versnellingen: 4, handgeschakeld
topsnelheid: 115 km/u.
versnellingsbak: 4 versnellingen, handgeschakeld
gewicht: 760 kg.

Marc Vorgers
Marc vorgers.png
Marc Vorgers