Saab 96 ‘two-stroke’, 1960
Verberg foto
Bijgewerkt: 15-July-2024 14:47

Saab 96 ‘two-stroke’, 1960

Motorgeluid
Geluid rijdend
Informatie
Model informatie
Merkhistorie

Saab 96 ‘tweetakt’, jaar 1960. Kleur blauw gecombineerd met een blauw/wit vinyl/stoffen interieur afgewerkt met grijs tapijt. Deze fantastische Saab 96 ‘tweetakt’ werd nieuw verkocht in Zweden. De automobiel is uitvoerig gerestaureerd en gereviseerd, het uitstekende interieur is nog origineel! Deze Saab verkeert in een excellente tot sublieme conditie en de auto rijdt perfect. Een fotoreportage van de restauratie is aanwezig. De auto wordt aangedreven door de legendarische Saab 850 cc driecilinder tweetaktmotor die het typische en prachtige ‘ring-ding-ding’ uitlaatgeluid produceert. De versnellingsbak is een handgeschakelde drieversnellingsbak met stuurkolomschakeling. Deze Saab is een van de zeer vroege Saab 96 auto's gebouwd in 1959 als opvolger van de Saab 93. De Saab 96 is een Saab icoon en een rally icoon. Deze Saab 96 ‘tweetakt’ is een prachtige vondst voor de Saab liefhebber en/ of verzamelaar.

ARCHIEF | VERKOCHT

Svenska Aeroplan AB, SAAB was van origine een Zweedse vliegtuigfabrikant. Na de Tweede Wereldoorlog besloot de directie uitbreiding te zoeken met de productie van auto’s. De eerste Saab die werd gepresenteerd was de 92. Met alle ervaring uit de vliegtuigindustrie kreeg de 92 een fraai gestroomlijnde zelfdragende carrosserie. De auto werd aangedreven door een DKW tweetakt motor. Saab besloot deel te nemen aan (inter)nationale rally’s waarin de auto zeer succesvol bleek! De Saabs hadden niet veel vermogen maar ze hadden een goede wegligging, uitstekende stroomlijn en ze waren licht. Deze kenmerken gecombineerd met voorwielaandrijving bracht de vele rally successen. Saab werd vooral bekend door onder andere de befaamde rally rijder Erik Carlsson.

In 1960 werd de Saab 96 geïntroduceerd. Net als haar voorganger werd de 96 voorzien van een driecilinder tweetakt motor. In 1966 werd de 96 voorzien van de Ford V4 viertakt motor. De 3-versnellingsbak werd op dat moment vervangen door een volledig gesynchroniseerde 4-versnellingsbak. De stuurkolomschakeling bleef echter behouden, dit zou bij rallyrijden voordelen beiden! Gezien de indrukwekkende Saab 96 rallyhistorie is het een ideale auto om voor historische rally evenementen in te zetten.

Technische gegevens

3 cilinder tweetakt motor
cilinderinhoud: 841 cc.
vermogen: 57 pk. bij 5000 tpm.
versnellingsbak: handgeschakeld (stuurkolom)
topsnelheid: 145 km/u.
gewicht: 845 kg.

Imparts
Contact
Adres
Routekaart
Telefoon: +31 (0)26 442 99 37
Bonnetstraat 33
6718 XN Ede
Nederland