Saab 96 Monte Carlo 850, 1966
Verberg foto
Bijgewerkt: 15-July-2024 14:47

Saab 96 Monte Carlo 850, 1966

Motorgeluid
Geluid rijdend
Informatie
Model informatie
Merkhistorie

Saab 96 Monte Carlo 850, jaar 1966. Kleur wit gecombineerd met een rood/ grijs sportinterieur. Deze fantastische ‘long-nose’ Saab 96 met 850 cc tweetakt motor is een origineel en zeldzaam Monte Carlo model. De auto is in de jaren 2017 – 2020 prachtig gerestaureerd en tot in de puntjes gereviseerd. Een fotoreportage van de restauratie is aanwezig. Alles werd gerestaureerd naar originele specificaties, inclusief het interieur dat het juiste rode vinyl, grijze wol en zilveren biezen op de stoelen en deurpanelen toont. Het originele sportieve Monte Carlo-dashboard ziet er indrukwekkend uit met alle meters en het Monte Carlo-embleem. Deze auto is af fabriek voorzien van een schuif/vouwdak dat tot aan de achterbank open gaat! Alle passagiers kunnen genieten van de open dak ervaring. Het ‘long-nose’-model heeft twee extra Hella-verstralers in de grille, net als de succesvolle fabrieksrallyauto's uit die periode. De perfect gereviseerde 3 cilinder 850 cc tweetakt motor is voorzien van drie carburateurs en een speciaal luchtfilter. Onder de motorkap bevindt zich tevens een speciale olietank voor de automatische tweetakt oliesmering van de motor. Deze uiterst begeerlijke Saab is voorzien van een vierversnellingsbak met stuurkolomschakeling en schijfremmen op de voorwielen. De Saab Monte Carlo 850 is een droom voor Saab-verzamelaars, dit prachtig gerestaureerde exemplaar zal de trots zijn van elke Saab-liefhebber!

ARCHIEF | VERKOCHT

Svenska Aeroplan AB, SAAB was van origine een Zweedse vliegtuigfabrikant. Na de Tweede Wereldoorlog besloot de directie uitbreiding te zoeken met de productie van auto’s. De eerste Saab die werd gepresenteerd was de 92. Met alle ervaring uit de vliegtuigindustrie kreeg de 92 een fraai gestroomlijnde zelfdragende carrosserie. De auto werd aangedreven door een DKW tweetakt motor. Saab besloot deel te nemen aan (inter)nationale rally’s waarin de auto zeer succesvol bleek! De Saabs hadden niet veel vermogen maar ze hadden een goede wegligging, uitstekende stroomlijn en ze waren licht. Deze kenmerken gecombineerd met voorwielaandrijving bracht de vele rally successen. Saab werd vooral bekend door onder andere de befaamde rally rijder Erik Carlsson.

In 1960 werd de Saab 96 geïntroduceerd. Net als haar voorganger werd de 96 voorzien van een driecilinder tweetakt motor. In 1966 werd de 96 voorzien van de Ford V4 viertakt motor. De 3-versnellingsbak werd op dat moment vervangen door een volledig gesynchroniseerde 4-versnellingsbak. De stuurkolomschakeling bleef echter behouden, dit zou bij rallyrijden voordelen beiden! Gezien de indrukwekkende Saab 96 rallyhistorie is het een ideale auto om voor historische rally evenementen in te zetten.

Technische gegevens

3 cilinder tweetakt motor
cilinderinhoud: 841 cc.
vermogen: 57 pk. bij 5000 tpm.
versnellingsbak: handgeschakeld (stuurkolom)
topsnelheid: 145 km/u.
gewicht: 845 kg.

Imparts
Contact
Adres
Routekaart
Telefoon: +31 (0)26 442 99 37
Bonnetstraat 33
6718 XN Ede
Nederland