MG TB, 1939
Verberg foto
Bijgewerkt: 15-July-2024 14:47

MG TB, 1939

Motorgeluid
Geluid rijdend
Informatie
Model informatie
Merkhistorie

MG TB, jaar 1939. Kleur tweekleurig; zilver metallic en grijs metallic. Grijs lederen interieur en zwart tapijt. Deze schitterende MG TB is een van de twee MG TB auto's die net voor de Tweede Wereldoorlog nieuw in Nederland is verkocht. De auto is geïmporteerd door de firma Molenaar in Amersfoort. Tijdens de oorlogsjaren werd de auto in stukken gestald, om hem uit handen van de bezetter te houden. Na de oorlog werd de auto weer opgebouwd, de auto kreeg in 1956 het huidige kenteken TX-57-19. De MG TB is een zeldzame MG “Midget”, er zijn slechts 379 exemplaren van gebouwd. Dit prachtige exemplaar is in de jaren '90 uitvoerig body-off gerestaureerd door een MG-specialist. De automobiel verkeert nog in een zeer goede tot excellente staat en de auto rijdt heerlijk. De huidige eigenaar koestert de MG TB sinds 1999. Deze MG TB wordt geleverd met een compleet en zeer interessant historiebestand en een originele gebruikershandleiding. Dit is een zeldzame kans om een gewilde MG TB aan te schaffen!

ARCHIEF | VERKOCHT

De MG TB kwam in 1939 op de markt als opvolger van de MG TA. De TB was de laatste vooroorlogse MG T-type 'Midget'. De vormgeving van de TB was identiek aan de TA, vooroorlogs met separate, vloeiend gelijnde, spatborden, grote 19 inch spaakwielen en een neerklapbare voorruit. Technisch waren er echter enige zaken veranderd: de auto kreeg de nieuwe XPAG motor uit de Morris Ten, andere versnellingsbak verhoudingen en een droge platenkoppeling. T-types werden bewonderd door Amerikaanse soldaten die op het punt stonden naar Amerika terug te keren; dit soort, veel rijplezier biedende, sportwagentjes kende men in Amerika niet. Het resultaat was dat vele TB’s en later TC’s meegenomen werden naar Amerika en daardoor een enorme vraag naar de MG T-types ontstond aan de overzijde van de oceaan. Alle TB’s waren rechts gestuurd, hadden bladvering rondom en een 54 pk. De MG TB is de zeldzaamste T-type, door het uitbreken van de tweede wereldoorlog werden slechts 379 TB's gebouwd. In 1945 werd de MG TB opgevolgd door de MG TC.

Technische gegevens

4 cilinder lijnmotor
cilinderinhoud: 1250 cc.
carburatie: 2x S.U.
vermogen: 54 pk. bij 5250 tpm.
topsnelheid: 125 km/u.
versnellingen: 4 handgeschakeld
gewicht: 820 kg.

MG historie

MG (Morris Garage) werd in 1923 gestart door William Morris om sportievere Morris modellen op de markt te gaan brengen. De leiding kwam in handen van Morris productie manager en MG initiatiefnemer Cecil Kimber. Kimber stapte over van de Morris fabriek in Cowley naar Morris Garages in Abington. De productie van MG's startte in 1924. Aan het eind van de jaren 1930 werden er zelfs gewone personenauto's gebouwd onder het succesvolle MG label. 

Het grote succes kwam vlak na de tweede wereldoorlog in 1945, door de sportieve vooroorlogse MG TB en haar opvolger de MG TC, waaraan Amerikaanse soldaten hun hart verpand hadden. Vele MG’s werden meegenomen naar Amerika waar dit lichte en sportieve autotype geheel onbekend was.
Al snel kwam er een grote vraag naar MG sportauto’s vanuit Amerika en in de jaren die volgden werd meer dan 80% van de geproduceerde MG’s aan de andere zijde van de Atlantische oceaan verkocht. De MG’s waren eenvoudig en goed gebouwd, betaalbaar en eenvoudig te onderhouden.
In 1952 fuseerde Austin Motor Corporation met Morris Motors; British Motor Corporation (BMC) werd gevormd.

De vooroorlogse TB en de naoorlogse typen TC, TD en TF met hun vooroorlogse vormgeving werden in 1955 opgevolgd door de MG A roadster die vanaf 1956 ook als coupé leverbaar werd.
De succesvolle MG A werd in 1962 opgevolgd door de nog succesvollere, strak en sierlijk gelijnde MG B. Ook dit model vond zijn weg wederom grotendeels naar Amerika. De MG B was leverbaar als roadster, en als 2+2 coupé "GT" genaamd.

Doordat BMC de Austin Healey in 1967 uit productie had genomen was er wederom behoefte aan een zescilinder sportwagen uit de BMC stal waardoor eind 1967 de MG C het levenslicht zag.
Dit was een MG B met een 145 pk. leverende Austin zescilindermotor. De auto kon deze opvolging echter niet waarmaken doordat de wegligging minder lichtvoetig was dan die van een gewone vier cilinder MG B, en de uitstraling niet van Austin Healey kaliber was. De motor was eigenlijk te zwaar voor de compacte en lichte MG. De Austin Healey opvolger zou uiteindelijk toch uit, de nieuw gefuseerde, British Leyland* stal komen en de naam Triumph TR6 dragen vanaf 1968.
In 1973 kwam er een V8 variant van de MG B op de markt; de MGB V8. Deze was voorzien van de krachtige, volledig van aluminium vervaardigde, Rover (ook British Leyland) 3.5 liter V8 motor. Deze V8 motor woog nagenoeg hetzelfde als de gietijzeren MG B viercilinder motor!

De MG B roadster en GT werden verkocht tot 1980 en werden in de laatste vijf productie jaren, onder druk van Amerikaanse regelgeving, aangepast met veiligheid verhogende en emissie verlagende ingrepen. Dit resulteerde in dikke kunststof bumpers en minder krachtige motoren wat de auto’s veel minder aantrekkelijk maakte. Vanuit Japan kwam ondertussen de Datsun 240 Z die een snel einde maakte aan de Britse sportwagen hegemonie in Amerika…
In 1980 viel het doek voor de MG B. In de daarop volgende jaren verschenen er enkele Austins die als MG "verkleed" waren en die we beter snel kunnen vergeten. Uiteindelijk kwam er in de jaren negentig een waardige opvolger in de vorm van de MG F die op dit ogenblik nog steeds wordt verkocht.
In het jaar 2001 besloot BMW (dat een aantal jaren eigenaar was van Rover) Rover van de hand te doen. De Britse pond stond jarenlang hoog waardoor productie te duur werd in Engeland.
Een groep Britse investeerders nam Rover over. Overtuigend zetten zij de Rover 75 Tourer op de markt die nog niet klaar was in de BMW tijd. Volgend plan was ook sportieve auto's te gaan bouwen naast de luxe Rover middenklassers; men besloot de naam MG in ere te herstellen.
Verschillende Rover modellen werden onder handen genomen om er echte sportieve rijders auto's van te maken. Het nieuwe Rover/ MG schuwde grote aanpassingen aan motoren, onderstel interieur en exterieur niet teneinde aansprekende MG modellen neer te zetten.
Wat wij zo lezen in de pers is deze opzet goed geslaagd en zien wij met veel vertrouwen uit naar het eerste geheel nieuw ontwikkelde Rover/ MG model.

© Marc Vorgers 

British Leyland*
1968-75: BRITISH LEYLAND MOTOR CORPORATION, LTD
1975-78: BRITISH LEYLAND LIMITED door de fusie van BRITISH MOTOR HOLDINGS(met Austin-Morris en Jaguar belangen in 1966) en LEYLAND MOTOR CORP. LTD.
Deels genationaliseerd door de Britse overheid in 1975.

Altena Classic Service
Contact
Adres
Routekaart
Telefoon: +31 (0)524 561 122
De Vaart 23
7784 DK Gramsbergen
Nederland