Lotus Elan SE, 1992
Verberg foto
Bijgewerkt: 15-July-2024 14:47

Lotus Elan SE, 1992

Motorgeluid
Informatie
Model informatie
Merkhistorie

Lotus Elan SE, bouwjaar 1992. Kleur rood met een grijs lederen interieur. De stoelen hebben een rood lederen band op het zitvlak. Deze Lotus toont alle originele details.

ARCHIEF | VERKOCHT

Lotus werd in 1952 opgericht door de Engelse ingenieur Colin Chapman. Eerder, in 1948, zag de eerste Lotus het levenslicht. Het betrof een Austin Seven trial racer die Lotus Mk I werd genoemd. Het eerste bedrijfspand was een oud complex in Hensey, noord Londen. In 1954 werd het bedrijf gesplitst in autofabrikant Lotus en Team Lotus voor de race activiteiten. Team Lotus was van 1958 tot 1994 actief in de Formule 1. Grote bekendheid verwierf Lotus met de Seven en de Super Seven die tot op de dag van vandaag wordt gebouwd en door veel enthousiasten als bouwpakket wordt gekocht.
De sportwagens van Lotus worden gekenmerkt door een ultralaag gewicht waardoor de auto's snel, lichtvoetig en subliem handelbaar zijn. In 1957 presenteerde Lotus de Elite, de eerste auto met volledig zelfdragende kunststof carrosserie. Deze prachtige sportwagen was zeer competitief in de racerij. In 1962 kwam de Lotus Elan op de markt. De Elan was voorzien van een ruggengraat chassis met daarop een kunststof carrosserie. De Elan is een van de fijnst sturende klassieke sportwagens die ooit gebouwd werden. In 1966 kwam de Lotus Europa op de markt. De Europa was voorzien van een middenmotor en de kunststof carrosserie rustte wederom op een ruggengraat chassis.
Lotus is nog altijd 'alive and kicking' met de modellen Elise, Exige en de moderne Europa. Ook voor deze auto's geldt de aloude lichtgewicht Lotus filosofie. Rijdersauto's van het zuiverste water, puur, snel, opzwepend en buitengewoon goed handelbaar.

Technische gegevens

motor: Isuzu vier cilinder in lijn
met twee bovenliggende nokkenassen (DOHC)
benzine injectie en turbolader
cilinderinhoud: 1588 cc.
vermogen: 165 pk. bij 6600 tpm.
koppel 205 Nm. bij 4200 tpm.
versnellingen: 5, handbediend
Acceleratie 0-100: 6.8 sec.
topsnelheid: 220 km/u.
gewicht: 1020 kg.

Marc Vorgers
Marc vorgers.png
Marc Vorgers