Facel Vega Facel II, 1963
Verberg foto
Bijgewerkt: 28-November-2023 11:47

Facel Vega Facel II, 1963

Motorgeluid
Geluid rijdend
Informatie
Model informatie
Merkhistorie

Facel Vega Facel II, bouwjaar 1963. Kleur Bleu Facel Irisé met een blauw lederen, interieur. Deze geweldige Facel II werd uitvoerig gerestaureerd door amicale Facel Holland. De automobiel verkeert in sublieme staat, nagenoeg concours! Deze Facel II is voorzien van de 6.2 liter (383 cu.in.) Chrysler V8 motor, 3 traps automatische transmissie (Torqueflite), stuurbekrachtiging, Dunlop schijfremmen rondom, Powr-Lock differentieel, airconditioning, luxe stoelverstelling (destijds optie!) en Borrani spaakwielen.

Geschiedenis:

AFH kocht deze auto in 2007 direct van de oorspronkelijke eerste eigenaar. Er is een dossier bij de auto van die eigenaar; hij kocht de auto direct van de fabriek in december 1963, reed de auto naar zijn standplaats (als diplomaat) in Madrid. Hij nam de auto mee naar zijn nieuwe standplaats New York en zond de auto minsten 4 maal per Queen Mary naar Parijs voor onderhoud en reparatie. Tot in de jaren 90 werd de auto door deze eigenaar min of meer dagelijks gebruikt en kreeg deze regelmatig onderhoud bij een in klassiekers gespecialiseerd bedrijf. Daarna heeft de auto nog een tijdje in een museum in de USA gestaan.

Restauratie:

Hoewel de auto na aankomst bij AFH nog in goed bruikbare conditie verkeerde is besloten tot een grondige restauratie. Na volledige demontage is de carrosserie waar nodig roestvrij gemaakt en vanaf het kale plaat opnieuw in de lak gezet, motor, versnellingsbak, wielophanging en besturing werden gereviseerd, het hele elektrisch systeem is nagezien en waar nodig vernieuwd, de airconditioning werd toegevoegd met moderne componenten maar uitgevoerd in de originele stijl, diverse extra’s werden gemonteerd zoals aanvullende elektrische fans vóór de radiateur, mico-lock, laag remvloeistofniveau waarschuwingslichtje en 'hazard warning'.

De auto is met de bij AFH gebruikelijke zorgvuldigheid en nauwkeurigheid opgebouwd. Voorts is het complete boordgereedschap aanwezig, zelfs de door de fabriek meegeleverde houtblokken met touw om de auto op een helling te blokkeren. Van de restauratie is een uitvoerig fotoverslag beschikbaar. Uiteraard wordt de auto geleverd met Instructieboekje, Workshop Manual en diverse Facel boeken.
De restauratie werd in augustus 2009 voltooid, sindsdien heeft de auto slechts 1500 kilometer gereden.

ARCHIEF | VERKOCHT

De Facel Vega Facel II is de opvolger van de roemruchte Facel Vega HK 500. Het onderstel van de Facel II is identiek aan dat van zijn voorganger; stalen buizenchassis, onafhankelijke wielophanging met schroefveren voor, een starre as met bladveren achter en schijfremmen rondom. De Facel II is echter voorzien van krachtigere Chrysler V8 motoren met 6.2 en 6.7 liter cilinderinhoud en 390 respectievelijk 400 pk. De 6.7 liter motor is voorzien van twee viervoudige carburateurs.
De carrosserie van de Facel II lijkt in niets meer op die van de HK 500 behalve dat ook deze carrosserie weer veel fraaie stilistische details laat zien. De achterzijde en zijruitpartij hebben zelfs al kenmerken die we deze dagen terug vinden in het "new edge" design van Ford en de conceptcars van Cadillac; een afwisseling van scherpe hoeken en vloeiende rondingen.
De Facel II heeft kunstig gemaakte panoramische voor- en achterruiten en zeer fraai geïntegreerde richtingaanwijzers bovenop de achterflanken.
Het interieur is net als bij de HK 500 koninklijk te noemen; een zeer fraai, naar de hoeken rond weglopend, houten dashboard, schakelaars en hevels die met zorg zijn gemaakt en voorzien van lederen zetels die subliem zitten. De Facel II is voorzien van veel Amerikaanse snufjes die in de jaren zestig in Amerika gemeengoed werden, robuust uitgevoerd en zeer betrouwbaar. De Facel II was een zeer luxe, dure auto, waarvan er 183 gebouwd zijn. In de jaren 1962 en 1963 was de Facel II één van de snelste productieauto's ter wereld net als de HK 500 in de jaren ervoor.    

Technische gegevens

6.2 liter V8 motor
carburateur: viervoudige Carter carburateur
vermogen: 355 SAE pk. bij 4800 tpm.
versnellingen: 3 versnellingen, automatisch (Torqueflite) of
4 versnellingen handgeschakeld (Pont-a-Mousson)
topsnelheid: 220 km/u. automaat, 240 km/u. handgeschakeld
gewicht: 1800 kg.

Facel Vega historie

FACEL; Forges et Ateliers de Construction d'Eure et de Loir SA begon in 1938 als fabrikant van roestvrijstalen producten, onder andere voor de vliegtuigindustrie. Na de tweede wereldoorlog bouwde FACEL carrosseriën voor Simca, Ford Frankrijk en Panhard. FACEL werd geleid door Jean Daninos.
Jean Daninos droomde van een eigen superauto; een "Grand Routier" wat staat voor een luxe, comfortabele en praktische vierpersoons sportauto. In 1954 kwam FACEL met haar eerste eigen auto op de markt de FACEL VEGA FV-1 die voorzien was ven een sterke en betrouwbare Amerikaanse V8 motor van Chrysler.

Door de toepassing van de Chryslermotor was Facel één van de eerste fabrikanten die een Europees gestileerd koetswerk combineerden met een grote betrouwbare Amerikaanse V8...

De Facel Vega's waren duur maar werden goed verkocht vooral zeer rijke mensen en filmsterren kochten Facel Vega's. In de loop van de tijd werden de opvolgende typen door vele verbeteringen steeds duurder. Zo volgden na de FV-1, de FV-2 t/m FV-4, HK 500, Exellence, Facel II, Facellia, Facel III en de Facel 6.

Facel liet eind jaren vijftig een eigen motor ontwikkelen voor toepassing in een kleiner model, de Facellia. Deze motoren hadden echter zoveel kinderziekten dat het bedrijf door de vele garantieclaims financieel aan de grond raakte. De laatste Facels werden uitgerust met Volvo P1800 (Facel III) en 150 pk Austin Healey zescilinder motoren (Facel 6).

In 1964 hield het trotse merk op te bestaan. Tot de dag van vandaag worden Facel Vega's door liefhebbers gekoesterd.
Dit zeer speciale merk kunnen we scharen onder merken als Rolls-Royce, Bentley en Lagonda. Hoewel Facel geen eigen motoren maakte kunnen we zeggen dat het merk betreffende de grote "Grand Routiers" auto's van absolute topklasse produceerde die ook nu nog diepe indruk maken.

© Marc Vorgers 

Amicale Facel Holland
Contact
Adres
Routekaart
Telefoon: +31 (0)529 481 385
De Vesting 24
7722 GA Dalfsen
Nederland