Facel Vega Facel 3, 1964
Verberg foto
Bijgewerkt: 09-December-2022 11:13

Facel Vega Facel 3, 1964

Motorgeluid
Geluid rijdend
Informatie
Model informatie
Merkhistorie

Facel Vega Facel III, bouwjaar 1964. Kleur blauw metallic gecombineerd met een beige vinyl interieur, lichtbeige tapijt en beige hemelbekleding. Deze prachtige Facel III werd nieuw verkocht in Zwitserland waar de auto voor het eerst werd geregistreerd in 1965. Begin jaren 80 werd de auto verkocht naar Nederland waar de Facel gedurende 40 jaar één eigenaar heeft gekend! Na aanschaf is er nog geen 2000 kilometer met de Facel III gereden voordat de auto voor tientallen jaren in een garage werd gestald. Momenteel staat de teller op 28921 kilometer, op het Avia olieverversingslabel uit juni 1981 staat dat de laatste olieverversing voor de verkoop naar Nederland bij 27021 kilometer heeft plaatsgevonden... Vandaag 1900 kilometer geleden... De eigenaar nam in de zomer van 2021 contact met ons op en onlangs hebben we deze ‘garagevondst’ aangekocht. De carrosserie van deze Facel III is tussen 1977 en 1979 gerestaureerd volgens de data op de achterkant van oude restauratiefoto's. Na ruim 40 jaar vertoont de lak sporen van ouderdom en gebruik. We hebben het interieur schoongemaakt en de hemelbekleding vernieuwd; het interieur is nog in een fantastische staat! We hebben de auto weer tot leven gewekt met een revisie van de carburateurs, vernieuwing van de benzinetank, nieuwe rubberen slangen, luchtfilters, bougies, oliën en vloeistoffen. Deze Facel Vega Facel III verkeert in een goede en zeer originele conditie met alle originele details. De auto is uitgerust met twee op de voorspatborden gemonteerde achteruitkijkspiegels in ‘bullet’ stijl en een klassieke autoradio met cassette. Een zeldzame ‘garagevondst’ om ‘als is’ te rijden of om volledig opnieuw te worden gespoten.

ARCHIEF | VERKOCHT

Bijgaand een fraai voorbeeld van de restauratievaardighedendie men aantreft bij Amicale Facel Holland. Deze Facel III werd in opdracht naar topstaat gerestaureerd in 2001/2002. De automobiel werd gerestaureerd naar topstaat waarbij het prachtige originele leder werd teruggeplaatst. Deze Facel III uit 1963 is uitgerust met een robuuste Volvo B20 viercilinder motor. Deze motor heeft een cilinderinhoud van 1998 cc. en heeft een vermogen van 130 pk. De motor is voorzien van twee S.U. carburateurs. In 1963 en 1964 werden er slechts 432 Facel III's gebouwd.

Technische gegevens

4 cilinder Volvo B20 motor
2 S.U. carburateurs
cilinderinhoud: 1998 cc.
vermogen: ca. 130 pk.
topsnelheid: ca. 180 km/u.
versnellingsbak: 4 versnellingen, handgeschakeld
gewicht 1050 kg.

Facel Vega historie

FACEL; Forges et Ateliers de Construction d'Eure et de Loir SA begon in 1938 als fabrikant van roestvrijstalen producten, onder andere voor de vliegtuigindustrie. Na de tweede wereldoorlog bouwde FACEL carrosseriën voor Simca, Ford Frankrijk en Panhard. FACEL werd geleid door Jean Daninos.
Jean Daninos droomde van een eigen superauto; een "Grand Routier" wat staat voor een luxe, comfortabele en praktische vierpersoons sportauto. In 1954 kwam FACEL met haar eerste eigen auto op de markt de FACEL VEGA FV-1 die voorzien was ven een sterke en betrouwbare Amerikaanse V8 motor van Chrysler.

Door de toepassing van de Chryslermotor was Facel één van de eerste fabrikanten die een Europees gestileerd koetswerk combineerden met een grote betrouwbare Amerikaanse V8...

De Facel Vega's waren duur maar werden goed verkocht vooral zeer rijke mensen en filmsterren kochten Facel Vega's. In de loop van de tijd werden de opvolgende typen door vele verbeteringen steeds duurder. Zo volgden na de FV-1, de FV-2 t/m FV-4, HK 500, Exellence, Facel II, Facellia, Facel III en de Facel 6.

Facel liet eind jaren vijftig een eigen motor ontwikkelen voor toepassing in een kleiner model, de Facellia. Deze motoren hadden echter zoveel kinderziekten dat het bedrijf door de vele garantieclaims financieel aan de grond raakte. De laatste Facels werden uitgerust met Volvo P1800 (Facel III) en 150 pk Austin Healey zescilinder motoren (Facel 6).

In 1964 hield het trotse merk op te bestaan. Tot de dag van vandaag worden Facel Vega's door liefhebbers gekoesterd.
Dit zeer speciale merk kunnen we scharen onder merken als Rolls-Royce, Bentley en Lagonda. Hoewel Facel geen eigen motoren maakte kunnen we zeggen dat het merk betreffende de grote "Grand Routiers" auto's van absolute topklasse produceerde die ook nu nog diepe indruk maken.

© Marc Vorgers 

Amicale Facel Holland
Contact
Adres
Routekaart
Telefoon: +31 (0)529 481 385
De Vesting 24
7722 GA Dalfsen
Nederland