Citroën DS 21 M Pallas, 1969
Citroën DS 21 M Pallas, jaar 1969. Kleur 'Gris Palladium' met een zilver metallic dak. Rood stoffen interieur met witte details. Deze fantastische Citroën DS 21 Pallas is een van de meest gewilde DS-modellen, de auto heeft de laatste ‘snoek’-voorkant, gecombineerd met het interieur en dashboard in oude stijl. Deze DS 21 Pallas is een 'M-Mechanique'-model uitgerust met een handgeschakelde vijf-versnellingsbak. Deze prachtige Citroën DS 21 M Pallas verkeert in sublieme topstaat, concours! De auto werd volledig gerestaureerd door een Franse DS-specialist, de restauratie werd uitgevoerd met oog op perfectie, alle originele details zijn aanwezig. Een uitgebreide fotoreportage van de restauratie is aanwezig. De carrosserie toont een perfecte passing van de plaatwerkdelen, lakwerk strak als glas, prachtige chroom en een interieur in onberispelijke staat! Ook de onderkant van de auto is prachtig gedetailleerd. Deze DS Pallas is voorzien van een klassieke autoradio. Deze Citroën DS 21 Pallas is een zeldzame vondst in absolute topconditie. De auto rijdt perfect; letterlijk als een 'vliegend tapijt'! De auto is momenteel geregistreerd in Frankrijk. Alle documenten zijn aanwezig voor wereldwijde export. Dit is uw kans om in het bezit te komen van een perfecte Citroën DS 21 M Pallas uit 1969!
ARCHIEF | VERKOCHT
De Citroën DS was het middelpunt van een van de meest sensationele beursintroducties ooit. De DS (DS 19) werd gepresenteerd op de Salon van Parijs in 1955, de bezoekers stonden verbaasd te kijken; zoiets bijzonders als de DS had men nog nooit gezien! Citroën gaf de wereld een kijkje in de toekomst van de automobielbouw en de firma noteerde 12.000 bestellingen op de eerste beursdag.
De Citroën DS was niet enkel revolutionair en innovatief op het gebied van vormgeving, de auto bevatte ook veel bijzondere technische en constructieve innovaties. De aerodynamisch vormgegeven en zelfdragende carrosserie bestond uit een bijzondere stalen basisconstructie waarop de niet dragende buitenste panelen werden aangebracht (later gevolgd door Rover met de P6). De deuren, spatborden en het kofferdeksel waren vervaardigd van staalplaat, de motorkap van aluminium en het dak van glasvezelversterkte kunststof! De meest revolutionaire innovatie was het hydropneumatische onderstel. De wielophanging met vloeistofdemping kon hydropneumatisch in hoogte geregeld worden en het comfort was letterlijk te vergelijken met dat van een vliegend tapijt… Het hydropneumatische systeem werd tevens ingezet voor de bekrachtigde remmen en voor de halfautomatische vierversnellingsbak. In 1956 presenteerde Citroën een goedkoper basismodel: de ID 19. De ID (IDeal) was voorzien van conventionelere en goedkopere technieken, deze versie was bedoeld voor mensen die de DS te futuristisch en te duur vonden. De ID was uitgerust met een normale vierversnellingsbak met koppeling, geen stuurbekrachtiging en een standaard hydraulisch remsysteem.
We onderscheiden de volgende modellen (waarvan de meeste uiterlijke vernieuwingen kregen gedurende de productiejaren): DS 19 (1911 cc. motor 1956-1968), ID 19 (1957-1971), DS 21 (2175 cc. motor 1966-1968), DS 20 (1985 cc. motor 1969-1974), D Super 5 (2175 cc. 1972-1974), DS 23 (2347 cc. motor 1972-1974) en de DS 23 injection (1972-1975).
Alle ID modellen waren verkrijgbaar als ‘stationcar’ die ‘Break’ werd genoemd. Alleen de laatste DS modellen waren ook verkrijgbaar als ‘break’. De meest luxueuze uitvoering van de DS was de ‘Pallas’. Deze limousines waren uitgerust met alle innovaties Citroën te bieden had inclusief alle mogelijke luxe als volledig lederen interieurs, dik tapijt, uitstekende geluidsisolatie et cetera. De Pallas Prestige was zelfs voorzien van een separatie-venster tussen de voorstoelen en het luxe en ruime achter- compartiment. Verder werden er bijzonder fraaie DS cabriolets (decapotable) gebouwd door Citroën en door de befaamde carrossier Chapron. De Citroën DS is een van de meest bijzondere automobielen in de historie en een van de grote klassieken.
Technische gegevens*
4 cilinder lijnmotor
carburatie: tweetraps Weber 28/36 XXX
cilinderinhoud: 2175 cc.
vermogen: 115 pk bij 5750 tpm.
versnellingsbak: 5, handgeschakeld of 4, semi-automatisch (geen koppeling)
topsnelheid: ca. 175 km/u.
gewicht: 1320 - 1435 kg.
*Bron: De Originele Citroen DS