Alfa Romeo Giulia 1600 Spider, 1963
Verberg foto
Bijgewerkt: 21-June-2024 09:37

Alfa Romeo Giulia 1600 Spider, 1963

Motorgeluid
Geluid rijdend
Informatie
Model informatie
Merkhistorie

Alfa Romeo Giulia 1600 Spider, jaar 1963. Kleur rood gecombineerd met een zwartlederen interieur en rood tapijt. Zwarte mohair soft-top. Deze prachtige door PininFarina ontworpen Alfa Romeo Giulia 1600 Spider werd nieuw verkocht in Florida en heeft achtereenvolgens enkele decennia in Colorado doorgebracht. In 2000 werd de auto naar Europa geëxporteerd. Een vorige eigenaar was Patrick Ayoub die ontwerper was voor BMW en Volkswagen. Deze prachtige Giulia Spider is in het verleden uitvoerig gerestaureerd in de VS. De Alfa verkeert in goede conditie toont alle originele details. De carrosserie en lak vertonen enige sporen van gebruik en ouderdom, de onderzijde is geheel in carrosseriekleur uitgevoerd. Het interieur is in zeer goede en prachtige conditie, evenals de schone en mooi gedetailleerde motorruimte. De auto wordt geleverd met een goed historisch dossier en onderhoudsfacturen. Deze prachtige Alfa Romeo Giulia Spider is het meest gezochte model met de krachtige 1600 cc viercilindermotor met dubbele bovenliggende nokkenassen. De compacte carrosserie en het lichte onderstel in combinatie met de 1600 cc motor en de handgeschakelde 5-versnellingsbak vormen een sportief totaalpakket voor de geïnspireerde rijder!

ARCHIEF | VERKOCHT

De Alfa Romeo Giulietta Spider zag in 1955 het levenslicht en werd gebouwd tot en met 1962. Bij het verschijnen van de Giulia serie werd in 1962 de Giulietta Spider omgedoopt naar Giulia Spider. De Spider werd getekend door Pininfarina. bij deze firma werden tevens de carrosserieën werden gebouwd.
De Giulia Spider was voorzien van een aluminium 1570 cc. viercilinder motor en een vijf-versnellingsbak met vloerschakeling.
De Giulietta/ Giula Spider is een zeer elegante verschijning met fraaie lijnen en veel erg mooie details. De ruimtewerking in het interieur, het fraaie dashboard en de filigrane voorruit omlijsting geven een zeer apart cabriolet gevoel. De Giulia Spider werd gebouwd tot en met 1965.

Technische gegevens

viercilinder lijnmotor
cilinderinhoud: 1570 cc.
vermogen: 92 pk. bij 6200 tpm.
topsnelheid: 180 km/u.
versnellingen: 5, handgeschakeld
remmen: schijfremmen vóór, trommels achter
gewicht: 885 kg.

Alfa Romeo historie

Alfa Romeo behoort tot de allergrootste namen in de automobiel historie. "Alfa" (Sociètà Anonima Lombardo Fabbrica Automobili) werd opgericht in 1910. Het bedrijf kreeg de uiteindelijke naam Alfa Romeo in 1915 toen Nicolo Romeo het bedrijf overnam.

Vanaf de jaren twintig bouwde Alfa Romeo sport- race- en toerwagens. De auto’s van alfa Romeo waren stuk voor stuk technische hoogstandjes; technische vindingen werden vaak direct ontwikkeld en in productie genomen. Een voorbeeld hiervan is het gebruik van dubbele bovenliggende nokkenassen; Alle Alfa Romeo’s vanaf 1929 zijn ermee uitgerust…
Alfa Romeo was in de jaren dertig en het eind van de jaren veertig oppermachtig in de racerij; Alfa Romeo’s wonnen alles wat er te winnen viel zoals Le Mans en de Mille Miglia. Zelfs Enzo Ferrari racete in de jaren dertig voor Alfa Romeo en was zelfs teambaas totdat Alfa Romeo in 1938 de raceactiviteiten staakte. Enzo Ferrari begon in 1940 zijn eigen bedrijf.
Vóór de tweede wereldoorlog bouwde Alfa Romeo vooral zogenaamde "rolling chassis" die door de befaamde Italiaanse carrossiers, zoals Touring en Zagato, van de fraaiste carrosseriën werden voorzien. De basis voor deze creaties veelal de 6C chassis/zes-cilinder motor- combinatie met de volgende motoren; 1750-55 pk. (vanaf 1929), 1900-68 pk. (vanaf 1933), 2300 68-95 pk. (vanaf 1934) 2500 87-110 pk. (vanaf 1939).

Naast de 6C chassis/motorcombinatie werd vanaf 1931 de 8C leverbaar. Deze basis werd vooral gebruikt voor race- en sportwagens. De 8C motor was een achtcilinder in lijn voorzien van een inlaatlucht compressor, "dry-sump" smering en 150 pk. vermogen. Alle vooroorlogse Alfa Romeo’s waren overigens rechts gestuurd.
Eind jaren veertig werd enkel de 6C 2500 nog maar verkocht die al ruim tien jaar in productie was. Juist op tijd realiseerde men zich bij Alfa Romeo dat de markt voor dit type, erg dure, auto’s kleiner werd en men besloot een andere weg in te slaan.
In 1949 zag de Alfa Romeo 1900 het levenslicht; de eerste Alfa Romeo met een zelfdragende carrosserie die geheel in de Alfa fabriek, aan de lopende band, werd gebouwd. De 1900 serie liep door tot 1958. Begin jaren vijftig pakte Alfa Romeo de racerij weer op met vooroorlogse racewagens en won…met Fangio achter het stuur!

Vanaf 1954 kwam de Giulietta serie op de markt en vervolgens in 1962 de Giulia serie, stuk voor stuk series waarin juweeltjes van auto’s voorkwamen met name de Sprint en de Spider uitvoeringen. Al deze auto’s waren voorzien van volledig aluminium motorblokken, bovenliggende nokkenassen en vijf versnellingsbakken.

Alfa Romeo en Mercedes-Benz zijn de automerken met de grootste race historie die zich uitstrekte over de eerste helft van de twintigste eeuw. In de jaren 1990 herinnerde daar helaas weinig meer aan. Aan de racerij werd reeds decennia niet meer deelgenomen en de Alfetta serie als opvolger van de Giulia serie verkocht niet erg best.

Door het Alfasud avontuur, met gebruikmaking van slecht staal voor de carrosserieën, vergooide Alfa Romeo haar faam in de ogen van de consument. De Alfasud roestte, bij wijze van spreken, al in de folder en het heeft Alfa Romeo tien jaar gekost om het zwaar gekreukte imago op te vijzelen. De Alfasud was overigens een zeer fraaie auto met excellente rijeigenschappen en niet te versmaden techniek waarvan er tot 1987 meer dan 1 miljoen werden verkocht.

In de jaren tachtig ging het erg slecht met Alfa Romeo en het bedrijf werd in 1987 overgenomen door Fiat.
Met de komst van de Alfa Romeo typen 33, 75 en 164 heeft men bij Alfa Romeo nog lang strijd gevoerd om kwalitatief op niveau van de concurrentie te komen wat helaas niet gelukt is; hoewel liefhebbers de auto's toch bleven kopen.
Pas de laatste jaren begint Alfa Romeo weer een beetje van haar glans terug te krijgen, de Spider en GTV van de jaren negentig waren een schot in de roos en de 145, 146 en 155 typen waren aanzetten om weer een rol van betekenis te gaan spelen in het middenklasse segment. De daaropvolgende 156, 166 en 147 zetten Alfa Romeo weer echt op de verlanglijst van menig autoliefhebber.

© Marc Vorgers

 

Altena Classic Service
Contact
Adres
Routekaart
Telefoon: +31 (0)524 561 122
De Vaart 23
7784 DK Gramsbergen
Nederland